Гилбърт шокира Бресел и го детронира в Крусибъл

Световното първенство по снукър ще има нов шампион, след като още в първи кръг на основната схема на турнира действащият носител на трофея Лука Бресел допусна неочаквана загуба от Дейвид Гилбърт с 9-10 фрейма. Белгиецът водеше с 9-6, но не взе партия до края и така се сбогува с участието си в Крусибъл.


"Куршума" започна с две тежки серии от 91 и 134 точки, но съперникът му отвърна подобаващо с два халф-сенчъри брейка. Последва серия от три безответни фрейма на сметката на Бресел, който в крайна сметка поведе с 6-3 след първата сесия. Във вечерния сеанс представителят на Белгия дръпна със 7-3, преди съперникът му от Англия да намали на 5-7. Бресел се доближи на фрейм от място на 1/8-финалите след серия от 85 точки. Малцина от зрителите в шефилдския театър са вярвали, че това ще бъде последната партия в актива на "Куршума". Брейкове от 65, 81, 53 и 65 донесоха победата на Гилбърт, който чака в следващата фаза Робърт Милкинс или Дзюнсю Пан.

"Не ми беше лесно, тъй като бях болен, но се опитах. Дейв игра добре. Той е фантастичен играч и го заслужава. Надявам се да спечели титлата. Така и не успях да се почувствам добре по време на мача. Имах някои силни периоди, но в последната сесия наистина усетих умора. Беше трудно, но се опитах. Не мисля, че можех да покажа повече, но това не е оправдание. Всеки се разболява от време на време. Мачът беше страхотен", каза Бресел след поражението, като потвърди, че ще си вземе почивка от снукъра и на първо време ще си възвърне оптималната форма.

В други срещи, които започнаха, един от фаворитите за титлата Джъд Тръмп води на Хосеин Вафаеи с 6-3. Същият е резултатът и на двубоя Том Форд - Рики Уолдън в полза на Форд, а Джак Джоунс и Али Картър имат преднина срещу Анда Джан и Стивън Магуайър съответно с 5-2 и 5-4. /БГНЕС