Гешев: Споразумението с Nexo няма отношение към българското разследване

Ние нямаме друга цел освен борбата с престъпността и нямаме друг враг. Балансът се нарича върховенство на закона. Българската съдебна власт не може да иска от политиците разрешение да работи. Няма как да сме правова и демократична държава, ако има опит на българските политици да овладеят съдебната власт и да я използват. Това заяви главният прокурор Иван Гешев.

Той подчерта, че не държи на правомощията си, а да се спазва Конституцията и законите. Прокуратурата не държи никоя партия, заяви пред БНТ главният прокурор.

„Прокуратурата не държи никоя партия. Моите правомощия могат да бъдат променени само най-вероятно от Велико народно събрание“, подчерта Иван Гешев.

„Механизмът за разследване на главния прокурор противоречи на Конституцията, законите и европейските стандарти, това е извънредно законодателство за ограничен кръг хора“, коментира Гешев.

Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Според него балансът между политиката и съдебната власт се нарича върховенство на закона. Гешев заяви, че има опити на български политици да овладеят съдебната власт.

Той припомни, че под знамето на борбата с корупцията беше закрита специализираната прокуратура, която всъщност се бореше с корупцията. „Ако не е главният прокурор се чудя, какво някои партии ще обясняват на избирателите“, каза Гешев.

Той коментира и случая с Nexo.

„Споразумението, постигнато между Nexo и регулаторните органи в САЩ, няма отношение към българското наказателно разследване и производство“, заяви Гешев

„Този случай се разследва от септември месец. В хода на делото в Националната следствена служба има обвинения за организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари", обяви Иван Гешев. Според него това е мащабно разследване, което ще отнеме дълго време.

Главният прокурор призова също така да не вярваме на невярната информация, която обвързва него с отпускането на парите по Плана за възстановяване.

„Отпускането на парите по Плана няма нищо общо с главния прокурор. За постигане на дребни политически цели, ние рушим държавността“, заяви Гешев, коментирайки действията на Кирил Петков и Асен Василев.

Гешев заяви, че приоритет за българската прокуратура са трафика на дрога около училищата, организираната и битова престъпност, телефонните измами и корупцията по високите етажи.

„Не ме притеснява да има конституционно мнозинство в парламента. Трябва да приключи политическата нестабилност защото страната ни се намира в конституционна криза", допълни главният прокурор. /БГНЕС