Гешев: Ще направим възможното и невъзможното, за да има справедливост

И аз, и прокуратурата ще направим възможното и невъзможното, за да има справедливост. Това, което ще кажа, казах и на тях - това просто не може вече може да продължава по този начин. Държавата трябва да си свърши работата, прокуратурата е част от държавата и ще направи всичко, за да може да има справедливост не само за катастрофите и войната по пътищата, но и всякакви видове престъпност, които избуяват, защото не може да убиват децата ни по пътищата.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев след срещата с родителите на починалото в катастрофа момиче в Шумен, предаде репортер на БГНЕС.

Гешев цитира и думите на бащата на починалото момиче: "Ще съм щастлив, ако в резултата на активността, която развивам би било спасило дете или човешки живот". "Това е и нашата цел”, категоричен е главният прокурор.

Той посочи, че прокуратата може да търпи всякакви критики, но не и по този случай. “Ако някой може да търси критики са други институции и прокуратурата ще изясни всички обстоятелства и съмнения по този случай”, подчерта главният обвинител.

Гешев отказа да сподели подробности свързани с разследването. “Едва ли можеш да успокоиш хора, които са загубили детето си.”, каза главният прокурор.

Той отбеляза, че по разследването наблюдаващите прокурори са от СГС, следователят е от НСлС и разследването е възложено на НСлС и на СГС. “Разследването е възложено на НСлС и на СГС, не защото се съмнявам в колегите от прокуратурата в Шумен, а за да няма съмнения от местни зависимости и проблеми”, подчерта той.

Главният прокурор добави, че на срещата са присъствали и следователят от НСлС, административният ръководител на СГС, апелативният прокурор на Варна и окръжният прокурор на Шумен.

Той съобщи, че днес в градската библиотека в Шумен ще проведе среща с гражданите и ще обсъдят въпроси свързани с актуални теми, които вълнуват хората.

Гешев каза и малко повече за модела, който предлага за съвместна работа с ДАНС и МВР.

“Моделът, който предлагаме е работил между 2013 - 2018 г. и е прилаган с МВР и ДАНС”, каза той и добави, че може би резултатите не са били идеални, но след закриването на специализираната прокуратура, която е била реален инструмент за борба с организираната престъпност, това е по-добрият вариант от това да не правят нищо.

“Ние правим организация в цялата страна за създаване на отдели за борба с престъпността и призоваваме МВР и ДАНС за съвместни действия в интерес на българските граждани”, категоричен е той. /БГНЕС