Гешев: Няма държава, прокуратурата е една от малкото стабилни институции

Къде виждате държава? В това, че вчера дрогиран шофьор с висока скорост уби 22-годишно дете в Шумен, може би виждаме държава в сгазените полицаи в Бургас или може би за случая на околовръстното в София? От две години говорим, че това е, бих го нарекъл социална епидемия, а парламентът не се занимаваше с реалните проблеми на българските граждани.

Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев. Той говори преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, предаде репортер на БГНЕС.

„Може би виждаме държава в закриването на специализираните структури, които бяха най-ефикасното оръжие срещу престъпността, корупцията, организираната престъпност, тероризма”, продължи Гешев.

По думите му, плодовете от тези решения ще продължаваме да берем, защото последствията не закъсняват: „Виждате ги в мигрантския натиск, в случая от снощи, когато кола с мигранти се заби в пункт за технически прегледи – в това, че наркотиците заливат улиците ни, а в последните месеци няма реализирана група за борба с организираната престъпност”, добави главният прокурор.

Той бе категоричен, че прокуратурата е една от малкото останали стабилни институции, която винаги е готова за сътрудничество с всички държавни институции.

„Ние не робуваме на никакви корпоративни и частни интереси, ние работим в името на българския народ”, добави още Гешев.

Обвинител номер едно взе отношение и по регламентираните в Закона за съдебната власт негови правомощия, тема – по която служебният кабинет сезира Конституционния съд преди дни.

Гешев уточни, че е важно как се поставя под въпрос правомощието на прокуратурата да извършва проверки при незаконосъобразни актове и действия на администрацията. "Това е изключително важно, тъй като този механизъм е един от малкото, с който гражданското общество да се защитава от административен безконтрол. Това, което знаем е, че държавните институции не работят, но те казват: Ние не си изпълняваме задълженията, но българските граждани и прокуратурата нямат право да ни питат работим или не работим и ние не искаме да го правим", допълни още главният прокурор. /БГНЕС