Германският канцлер на посещение в Китай

Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в Пекин, за да укрепи жизненоважни икономически отношения, но е изправен пред критики за силната зависимост на страната му от нация, която става все по-авторитарна при Си Дзинпин.

Шолц е първият лидер от Г-7, който посещава Китай от началото на ковид пандемията, принудила втората икономика в света до голяма степен да затвори границите си. Придружен от висши ръководители, той трябва да проведе разговори с президента Си и с премиера Ли Къцян по време на еднодневното си посещение.

Но визитата му предизвика полемика, тя се случва скоро, след като Си затвърди властта си и след нарастването на напрежението между Запада и Пекин по редица въпроси - от Тайван до предполагаеми нарушения на човешките права. Тежката зависимост на германската промишленост от Китай също е изправена пред ново изпитание, след като Берлин се тресе от прекомерната зависимост от руския внос на енергия.

Подходът на Шолц все още се основава на идеята, че „ние искаме да продължим да правим бизнес с Китай, независимо какво означава това за зависимостта на нашата икономика и за способността ни да действаме“, каза опозиционният депутат Норберт Рьотген пред вестник „Райнише пост”. Загрижеността заради Китай идва и от управляващата коалиция, външната министърка Аналена Бербок каза, че грешките с Русия не трябва да се повтарят.

Чувствителността на въпроса беше подчертана, когато миналия месец избухна спор дали да се позволи на китайския корабен гигант „Коско” да закупи дял в пристанищен терминал в Хамбург. В крайна сметка Шолц се противопостави на призивите на шест министерства да наложи вето на продажбата от съображения за сигурност, като вместо това позволи на компанията да придобие намален дял. /БГНЕС, АФП

Пекин / Германия