Германската индустрия призова за подкрепа за диверсификация

Една от основните индустриални лобистки групи в Германия призова за по-голяма подкрепа за промишлеността, за да се диверсифицира търговията извън Китай.

Планираните мерки като стрес тестове и по-строг контрол върху инвестициите в Китай, описани в проектодокумент, ще бъдат административна тежест за бизнеса, заяви Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK).

Войната на Русия в Украйна разкри, че икономиката е твърде зависима от руската енергия и подтикна политическия елит към преразглеждане на отношенията с Пекин. Германските предприятия поддържат тесни връзки с Китай, особено в областта на производството.

Според проучване на изследователската компания "Rhodium Group" само на четири германски компании се падат една трета от всички европейски инвестиции в Китай през 2018-2021 г. Компаниите са: производителите на автомобили "Mercedes-Benz", BMW и "Volkswagen" и химическия гигант BASF.

"Всичко, което сме чули досега за стратегията на германското правителство за Китай, е изключително дефанзивно", каза Фолкер Трайер, ръководител на отдела за външна търговия в DIHK.

"Липсва насърчителна стратегия за изграждане на устойчиви икономически отношения, особено в по-широката азиатско-тихоокеанска сфера, за да се избегнат едностранни зависимости."

В документ на Министерството на външните работи на Германия се казва, че ключови индустрии, включително автомобилната и химическата, трябва да избягват риска за компаниите и държавата от твърде големи инвестиции в Китай, предаде Ройтерс.

Говорител на „Mercedes-Benz“ заяви пред Ройтерс, че компанията вижда като "наша задача да работим за по-голяма диверсификация на нашите вериги за доставки".

"Нуждаем се от активна и устойчива индустриална политика и стратегия в Европа по отношение на суровините, батериите или полупроводниците."

Говорител на BMW заяви, че групата е инвестирала в Европа и Северна и Южна Америка толкова силно, колкото и в Китай.

Диверсифицираната група "Merck KGaA" включва инвестиции в производствен обект за лабораторно оборудване в Уси близо до Шанхай. От компанията заявиха, че съоръженията в Китай ще обслужват основно клиенти в страната.

"Нуждаем се от конструктивен диалог с цел засилване на мултинационализма в условията на изграждане на международен блок", заявиха от компанията. /БГНЕС

Берлин / Германия