Германия ще възобнови сътрудничеството си с UNRWA

Германското правителство планира да възобнови сътрудничеството си с Агенцията на ООН за палестинците (UNRWA) в Газа, съобщи „Гардиън“.


Решението е взето след разследване на бившия френски външен министър Катрин Колона за това дали значителен брой служители на UNRWA са свързани с Хамас или Ислямски джихад. Проверката на неутралността на агенцията заключи, че Израел все още не е подкрепил обвиненията си.

Германските министерства на външните работи и развитието призоваха UNRWA бързо да изпълни препоръките в доклада, включително да засили функцията си за вътрешен одит и да подобри външния надзор върху управлението на проекти.

"В подкрепа на тези реформи германското правителство скоро ще продължи сътрудничеството си с UNRWA в Газа, както вече направиха Австралия, Канада, Швеция и Япония, наред с други", се казва в изявлението на министерствата.

На 22 април говорителят на израелското външно министерство Орен Марморщайн обвини повече от 2135 работници на UNRWA, че са членове на Хамас или Палестинския ислямски джихад. Той заяви, че прегледът на UNRWA, извършен от Колона, е недостатъчен и е "опит да се избегне проблемът".

САЩ, които преди това бяха най-големият донор на UNRWA, изключиха възможността за възобновяване на финансирането най-рано до март 2025 г./БГНЕС