Германия обвини Русия в "информационна война"

Министърът на отбраната на Германия обвини Русия, че води "информационна война", целяща да създаде разделение в страната в първия си коментар след публикуването на аудиозапис на среща на висши германски военни.


В петък руски медии публикуваха 38-минутен запис на разговора, в който се чува как германски офицери обсъждат оръжия за Украйна и потенциален удар от страна на Киев по мост в Крим, което накара официални лица в Москва да поискат обяснение.

В събота Германия нарече разговора очевиден акт на подслушване и заяви, че провежда разследване.

"Инцидентът е нещо много повече от просто прихващане и публикуване на разговор... Той е част от информационната война, която Путин води", заяви на 3 март министърът на отбраната Борис Писториус.

"Това е хибридна дезинформационна атака. Тя е насочена към разделение на страната. Тя цели подкопаване на нашето единство"

Кремъл неведнъж е отхвърлял обвиненията в разпространяване на невярна или подвеждаща информация, когато е изправен пред обвинения от други държави. В петък говорител на руското външно министерство заяви, че страната изисква "обяснение от Германия", без да уточнява конкретните си съображения.

В изтеклия разговор участниците обсъждат евентуалната доставка на крилати ракети "Таурус" на Киев, която канцлерът Олаф Шолц досега публично отхвърляше.

Киев отдавна иска от Германия да му предостави ракети "Таурус", които могат да достигат цели на разстояние до 500 км.

С настъпването на третата година от войната в Украйна, Киев засили молбите си за повече военна подкрепа от съюзниците. На фронтовата линия войниците му са превъзхождани по брой и въоръжение, а недостигът на боеприпаси се усеща.

Шолц определи потенциалното изтичане на информация като "много сериозно" и заяви, че то "сега се изяснява много внимателно, много интензивно и много бързо".

Германският телевизионен канал ARD определи изтичането на информация като "катастрофа" за германските тайни служби. Според списание Der Spiegel видеоконференцията е проведена на платформата WebEx, а не в секретна вътрешна армейска мрежа./БГНЕС