Германия няма да постигне целта от 2% от БВП за отбрана

Водещ икономически мозъчен тръст предупреди, че Германия няма да изпълни обещанието си да отдели 2% от БВП за военни цели, съобщи „Политико“.

Най-голямата икономика в Европа се ангажира да увеличи разходите си, за да изпълни поставената от НАТО цел след години на пренебрегване, като стигна дотам да създаде специален фонд от 100 млрд. евро за укрепване на армията си. Наричайки руското нахлуване в Украйна през февруари исторически повратен момент, канцлерът Олаф Шолц заяви, че е налице ясна необходимост "да инвестираме значително повече в сигурността на нашата страна, за да защитим нашата свобода и демокрация".

Но Германският икономически институт, базиран в Кьолн мозъчен тръст, заяви, че Берлин не е на път да достигне критерия от 2% въпреки увеличеното финансиране. В свой доклад институтът отбелязва, че за тази година не са отпуснати допълнителни парични средства. В същото време през 2023 г. се очаква недостиг от близо 18 млрд. евро, въпреки увеличението на разходите. До 2027 г. държавните разходи ще продължат да бъдат малко под планираното. Тогава специалният фонд ще бъде изчерпан, а разходите за отбрана ще спаднат до около 1,2 % от БВП. Ако все още не е изразходван целият, тогава предходните години ще се окажат дори още под целта.

Фондът в размер на 100 млрд. евро беше създаден, за да се заобиколи конституционно закрепената дългова спирачка на Германия. Кьолнският мозъчен тръст обаче пише, че политическите ангажименти - които изключват повишаване на данъците или съкращения в други области, като същевременно поддържат дълговата спирачка в сегашния ѝ вид - остават твърде ограничителни, за да може Германия да изпълни ангажиментите си за разходи за отбрана. /БГНЕС