Германия на Мондиал 2022 - Дойдоха като футболисти и си тръгнаха като активисти

Националният отбор на Германия все пак победи Коста Рика (4:2) в последния кръг от груповата фаза на Световното първенство в Катар. Но триумфът се оказа безполезен - по същото време японците обърнаха Испания с 2:1 и лишиха Бундестима от билет за 1/8-финалите.

През лятото на 2018-а, в Русия, действащите шампиони шокираха феновете, като не успяха да излязат от групата, в която бяха с Мексико, Швеция и Южна Корея, и се превърнаха в голямото разочарование на турнира.

Промени ли се нещо четири години по-късно? Не. Националният отбор на Германия, който реши да добави щипка политика към спортния форум и изигра странно представление със затворени усти (накратко за това как като гост да наложиш ценностите си на домакините), отново загуби първия си мач на Световно първенство. Докато германците държаха устните си с длани, японците създадоха шумна сензация.

Поражението на "самураите" от Коста Рика леко отпусна Мануел Нойер и компанията. Това даде надежда... Германците извъртяха весело равенство с Испания и влязоха в мача срещу костариканците, макар и под огромен медиен натиск, но в добро настроение.

Една победа (за предпочитане убедителна) почти сигурно щеше да донесе на Германия билет за плейофите.

Но, докато футболните активисти се мъчеха с Коста Рика, японците играха като равен с Испания. И ударът на "самураите" е факт - азиатците побеждават германците, глупаво губят от Коста Рика, след което обаче правят обрат срещу фаворита в групата, оставяйки Испания на второто място. След гола на Алваро Мората, аутсайдерът се събра и само три минути по-късно, със страничен удар на Рицу Доан и ъперкът на Ао Танака, момчетата на Луис Енрике бяха нокаутирани.

Германците, които губеха в друг мач с резултат 1:2, също бяха изненадани! Четирикратните носители на Световното първенство спечелиха с 4:2 (Серж Гнабри, Кай Хаверц (два) и Никлас Фюлкруг дадоха всичко от себе си), но нямаше на какво да се радват. Германия отново не успя да излезе от групата.

Изглежда, че събитията от първия мач с Япония се оказаха решаващи - ако бяха напуснали терена поне с равенство, сега щяхме да видим Германия в плейофите непобедени и с пет точки в актива. В крайна сметка обаче, четири точки и печална голова разлика "+1".

Можем само да им пожелаем успешно пътуване до Берлин.

Нека си признаем - след като Япония поведе, това, което се случи в мача на отбора на Ханзи Флик, нямаше значение за турнира (въпреки че тези няколко минути, когато костариканците водеха с 2:1, Испания също беше извън плейофите!).

Но какво означаваше резултатът 4:2 на таблото на арена "Ал-Байт" за германския футбол - дори и при победа, германската кола е изхвърлена от пистата в началото на Световното първенство, това вече е класика. Величието от 2014-а вече е в миналото, а реалността е безнадеждна. Смяната на поколенията се проточи, Нойер и Томас Мюлер вече не се дърпат (последният, между другото, завърши международната си кариера), а смяната на Йоахим Льов с Флик изобщо не освежи европейския гранд. Той стана напълно безсмислен. /БГНЕС

--------------------------------------------------------------------------------

Автор: Иван Орехов

Кореспондент на РИА Новости Спорт в Катар

Категории: