Германия и Франция подкрепят САЩ за 15% глобален корпоративен данък

Германия и Франция подкрепиха американското предложение за глобален минимален корпоративен данък от най-малко 15 процента в петък, надявайки се на бърз пробив по време на преговорите в ОИСР, предаде АФП.

Вашингтон излезе с идеята в четвъртък като част от усилията на американския президент Джо Байдън да намери споразумение с големите икономики за налагане на минимален корпоративен данък за прекратяване на надпреварата за намаляване на данъците.

Германия и Франция са най-големите икономики в еврозоната и тяхната подкрепа е ключова при разговорите по тази тема в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Г-20. Пристигайки за разговори с колегите си от еврозоната, финансовият министър Брюно Льо Мер заяви, че Франция "може да приеме 15 процента, това може да бъде добър компромис".

"Ключовият въпрос обаче не е числото", каза Льо Мер, настоявайки, че бързото политическо споразумение е ключово и е необходимо не по-късно от срещата на Г-20 в Италия през юли.

Германският финансов министър Олаф Шолц приветства американското предложение като "наистина голям напредък", който доведе преговорите до "точка, в която можем да видим, че ще го постигнем".

Преговорите на ОИСР имат за цел да спрат това, което Вашингтон нарича "надпревара към дъното" сред страните, за да се види кой може да предложи най-ниския процент.

В Европа Германия и Франция са ключови поддръжници на идеята, но остават въпроси от по-малките държави-членки на ЕС, чиито икономики зависят от поддържането на ниски данъци, за да привлекат големи компании. "Дискусиите все още са отворени", каза Пиер Граменя, министър на финансите на Люксембург, чиято страна поради по-ниските данъци е главна квартира на Amazon и други мултинационални компании. /БГНЕС