ФРГ е похарчила над 17 млрд. евро за мисията си в Афганистан

От 2001 г. до август 2021 г. германските власти са похарчили над 17,3 млрд. евро за мисията в Афганистан. Това съобщи ДПА, позовавайки се на отговора на федералното правителство на парламентарно запитване от Свободната демократична партия (СвДП).

Най-големите разходи са били за издръжката на военнослужещите.

„Участието на Бундесвера в Международните сили за подпомагане на сигурността (ISAF), операция „Непоклатима свобода“ и мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, проведено от звеното на Федералното министерство на отбраната от 2001 г. до 31 август 2021 г., струва общо около 12,3 милиарда евро допълнителни разходи, свързани с разполагането“, се казва в отговор на искане на СвДП.

В същото време се пояснява, че германското външно министерство е отделило около 2,48 милиарда евро за поддръжка на персонала и материални разходи, свързани с различни проекти. Тази сума обаче не включва разходите за персонал и операции на самото Министерство на външните работи. Освен това се отбелязва, че в продължение на 20 години Министерството на икономическото сътрудничество и развитието на Германия е отпуснало около 2,46 милиарда евро за Афганистан, а Министерството на храните и земеделието е похарчило около 33 милиона евро.

Статистиката не включва средствата, изпратени в Афганистан от Федералната разузнавателна служба на Германия.

"Разкриването на съответната информация сериозно ще усложни изпълнението на задачите на Федералната разузнавателна служба, което от своя страна може да застраши сигурността на страната или да нанесе сериозни щети на нейните интереси", подчерта правителството на ФРГ.

В края на юни германските въоръжени сили завършиха участието си в мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан след 20 години изпълнение. Операцията в Афганистан започна през октомври 2001 г. В своя пик през 2010-2013 г. броят на западните сили в страната надхвърля 150 000. Германският контингент в Афганистан миналата година наброяваше около 1000 военнослужещи, предимно военни инструктори. /БГНЕС