Герджиков: Правовата държава изисква всичко да е наяве, а не да има задкулисие

Правовата държава изисква всичко да е наяве, а не да има задкулисие. Корнелия Нинова също като мен смята, че основната цел на Радев в последната година беше да унищожи партийната система. Партиите загубиха много гласове, някои от тях се разцепват. Това заяви пред Нова телевизия проф. Анастас Герджиков.

Според него, президентът Радев е разцепил партиите за да има еднолична власт.

Кирил Петков има проблем, че подписа декларация с невярно съдържание, но има и качества, защото без незабавно редовно правителство не можем да излезем от кризите. Преливането на гласове от едната страна към другата е опасно за демокрацията, защото по този начин превръщаме държавата в хаотично бойно поле, рушим държавността. Вчера същото го чухме и от госпожа Нинова, каза Герджиков.

Ще работя с всички партии, не само с тези в парламента. Правителство трябва да има задължително, подчерта още Герджиков. Назначаването на Бойко Рашков в това служебно правителство е пълен скандал, това е пълна репресия над невинни хора, видяхме български жени, посетени от полицаите по нареждане на Рашков - това беше терор, поясни Герджиков.

Съдебната реформа, според него, изобщо не засяга Гешев и само тримата големи, а засяга всички нива. Всяка смяна на правилата, които са важни и която води до това да работи върховенството на закона по-добре, е добре дошла за мен, а не персонално да искаме само да махаме някого, каза още Герджиков. Трябва цялостно да сменим правилата, включително и при подбора на съдии, уточни той.

За проекта за конституция на Радев, Герджиков попита не е ли плашещо, че „кандидатът за президент Радев не иска да покаже преди изборите това, което смята да внесе след изборите”. /БГНЕС