“Гердан“ на Блаже Тренески продължава делото на братя Миладинови

160 години след издаването на прочутия Сборник с български народни песни на братя Миладинови се появява тяхното продължение „Гердан“ от Блаже Тренески, предаде репортер на БГНЕС.

Блаже Тренески е един от най-известните детски писатели в РС Македония, чиито стихосбирки са преведени на английски език. Емоционално обръщение направи Владо Тренески, който фактически е издател на събраните от неговия баща Блаже песни.

„Баща ми беше идеалист. Чрез тази книга той живее. Баща ми, който беше лекар, в свободното си време ходеше много по селата, с един малък касетофон и молеше възрастните хора да му изпеят по една песен. Той беше вдъхновен от баба Илинка, която почина на 109 години и помнеше Илинденското въстание, Балканските и двете световни войни. Тя беше с изключително остър ум, истинско съкровище. От нея са записани най-много песни. Има и записи как тя разказва за Балканската война, в които тя казва за българската армия – нашата войска. Тези записи тепърва ще станат публично достояние. Тя беше българка отвсякъде“, сподели Владо Тренески. Той е цифровизирал голяма част от песните.

„Желанието на баща ми беше да бъде публикуван в София на книжовен български език. Той нямаше тази възможност. В Македония не можеше да публикуваш нищо на друга книжовна норма, освен македонската скопската“, подчерта Владо и добави:

„Създаването на македонския език е последната най-глупава реформа на българския език. След Втората световна война премахването на ятовата гласна и носовките, това е една брадва ударена по средата на българското тяло. Това е замислено, за да ни разделят като племе. Тази глупава и греховна реформа на българския език ни доведе до тук да спорим за това какви сме. Ние сме българи от Охрид до Черно море и от Дунав до Бяло море!“.

Владо Тренески изрази специална благодарност на Фонд „Култура“ и Андрей Ковачев, които са подкрепили издаването на книгата, която е и интерактивна.

„Сега, ние, македонските българи очакваме от българската държава една дипломатическа офанзива и дано да има резултат. Ние сме упорити, оптимисти до край!“, заяви Владо Тренески, коментирайки актуалната ситуация в българо-македонските отношения.

Рецензентът на сборника - проф. д-р Ана Кочева от Института за български език към БАН, определи „Гердан“ като естествен продължител на делото на братя Миладинови.

„Блаже Тренески е събирач на народни песни, опитен теренист, който е събирал песни преди всичко от западния дял на Македония – Охридско и Стружко, които откриваме в сборника му „Гердан“. По тази причина нарекох тази книга продължение на сборника на братя Миладинови от 1861 г. Точно 160 години след неговото издаване през 2021 г. се появява поредният сборник от народни песни от географската област Македония“, заяви проф. д-р Ана Кочева.

По своята форма тези народни песни са издържани в духа на фолклора, разпространен по цялото българско езиково и етническо землище. Те включват както празнично-обредни, така и любовни и юнашки песни.

„В любовните песни се проектира идеалът на българина за физическа красота. Българката по онова време е трябвало да бъде с бяло лице, светли коси, черни очи и тънка снага. Естетическият критерий не се е променил и до наши дни. Необходимо условие за този неин облик е била нейната къщовност, т.е. да върти къщата от ранни зори, да ходи с менци за вода. Всичко, което познаваме от българското езиково и географско землище – Мизия, Тракия и Македония“, добави проф. Кочева.

На представянето на сборника присъстваха много интелектуалци, политици, журналисти, а също така представители на именити български възрожденски родове от цяла Македония – Дрангови, Талеви, Шапкареви, Кандиларови и др. Присъстваха също така политици като евродепутатът и голям познавач на съвременните проблеми на българо-македонските отношения Андрей Ковачев от ЕНП, Петър Колев, който е председател на партията Граждански демократичен съюз, изразяваща интересите на хората с българско самосъзнание в РСМ.

Специално приветствие към гостите отправи Андрей Ковачев. В него той изрази своето задоволство, че макар и в предизборна кампания българското общество и политици имат единна и последователна позиция по съвременния македонски въпрос.

„Надявам се, че това единство няма да се промени. И не защото това единство е българско, а защото е справедливо. Ние отстояваме тази справедливост във всеки доклад на Европейския парламент. В него са включени темите за недискриминацията на тези, които открито заявяват своята българска идентичност и български произход“, каза Ковачев, който е и заместник-председател на ЕНП.

Той е категоричен, че: „Атмосферата, която е създадена в Македония от 1944 г., трябва да бъде преодоляна по пътя на европейската интеграция. Основата на идеята на Европа е да не се мразим, да не обучаваме младите поколения на Европа, че съседът е лош и трябва да бъде мразен“.

В същото време Ковачев отбеляза, че „трябва да познаваме страданията, за да не ги повтаряме никога повече“.

Представянето на сборника завърши с музикални изпълнения на българските народни песни от Западна Македония от певицата Добрина-Радостина под акомпанимента на цигулката на Владо Тренески. /БГНЕС