ГЕРБ: Служебният кабинет вдига корпоративния данък без дебат

Служебното правителство повишава корпоративният данък без обществен дебат и оценка на въздействие, заявиха на пресконференция от ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

На брифинг в централата на ГЕРБ от партията съобщиха, че са се информирали за заявеното желание от страна на служебния кабинет от информация в сайта на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Заявеното желание е увеличение на минимална ставка от 15%. За всички работещи това означава минимално 50-процентно увеличение на данъка. Няма ефект за оценка за въздействие върху бизнеса, върху инвестиционния климат, подчертаха от ГЕРБ и обявиха, че това се прави непрозрачно.

Защо финансовият министър не осветли това свое решение? В кой коридор, в коя стаичка е притиснат, за да прокара това свое решение за повишаване на данъците, запитаха още от ГЕРБ.

Вдигането на данъци в този момент на криза със сигурност действа неблагоприятно на цялостната икономическа обстановка в страната, но със сигурност може да кажем, че вдигането на корпоративния данък с 50% означава 1,250 млрд. лева да бъдат взети от бизнеса. Това означава по-малко работни места и по-голяма безработица, отбеляза от своя страна Деница Сачева.

От своя страна Томислав Дончев призова всички основни политически партии да се обозначат и да кажат позицията си за повишаването на корпоративния данък.

Седмица преди изборите е редно всички политически сили да излязат с ясна позиция. Президентът, който е принципал на това правителство – също, заяви Дончев.

Тома Биков все отношение по повод казаното от вътрешния министър Бойко Рашков, който посочи ГЕРБ като партията, в чиято полза са купувани гласове.

На фона на мълчанието от страна на Министерство на финансите, имаме силен шум от МВР и Бойко Рашков, подчерта Биков и оприличи МВР на ПР агенция, а не на вътрешно министерство.

Днес дори прочетохме, че той започва атака срещу църквата, отбеляза Биков.

Българската православна църква е тук от близо 1000 години и ще продължи да я има докато я има България. Такива дървени комунисти като Рашков са се опитвали да я унищожат вече сто години, отбеляза Биков, който изрази надежда свещеници да не са викани на разпити в районни управление – така, както се случвало с активисти на ГЕРБ.

Според ГЕРБ действията на Бойко Рашков са вредни за кампанията и ще създадат недоверие в изборния процес. Това, което прави Рашков, не е правено през последните 30 години, независимо кое правителство е било на власт и кое правителство е организирало изборите, заключи Биков. /БГНЕС