ГЕРБ си поставя за цел увеличаване на БВП до 110 млрд. евро

ГЕРБ залага БВП на България през 2026 г. да бъде не по-малко от 110 милиарда евро, предаде репортер на БГНЕС.

Всички дават очаквания да ги извадим от кризите. Две години чакахме План за възстановяване, но него го няма. Надяваме се, че сме направили добър документ – „България след кризите - план за възстановяване”. Хората се надяват да им дадем надежда, ние трябва да кажем с какви инструменти ще се справим с кризите. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при представянето на програмата на партията, с която дават заявка, че ще изведат страната от кризите.

Томислав Дончев, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, каза, че те са умни и работливи, но не могат да заложат какво искат да направят в страница и половина.

България от две години е в политическа криза – тя е страшна и дълбока, защото има липса на политически диалог и желание за съвместна работа, наличие на радикализъм и арогантност, каза от своя страна Томислав Дончев като добави, че наред с кризата в страната, войната в Украйна също е оказала тежко влияние.

Той обясни, че ще представят решение за изход от кризите, без да забравят важните приоритети – икономическо развитие, образование, наука, зелена трансформация и други.

„Ако волята на народа е ние да сме първи, ние осъзнаваме отговорността да сформираме правителство, което да излъчи мнозинство, но успоредно с това трябва да върнем диалога в политика и да изхвърлим лъжата”, категоричен е Дончев.

Делян Добрев заяви, че българите в момента обедняват със същите темпове, както по време на кризата през 1997. Той се спря по-конкретно на мерките за преодоляване на кризата на кризите – енергийната. Добрев подчерта, че България веднага трябва да сключи дългосрочен договор за доставката на природен газ, защото само така ще си гарантираме сигурен достъп до „синьо гориво“ на по-ниски цени. Той припомни, че ГЕРБ е премахнал посредниците при продажбата на газа през 2012 г., които „Продължаваме промяната“ са върнали.

Като важна мярка за постигане на енергийна независимост от Русия, Добрев посочи увеличаването на капацитета за резервиране на природен газ на терминала в ВПГ в Александруполис, в чието изграждане участваме до 2 млрд. куб. м. Те заедно с 1 милиард от Азербайджан ще покрият нашето потребление.

По отношение на намаляването на цената на горивата, ГЕРБ предлагат два варианта: БЕХ да стане конкурент на „Литаско” или да обложим с мито вноса на уралския нефт

Александър Иванов представи предложенията на ГЕРБ във финансовата политика. Той подчерта, че при управлението на ПП е бил разрушен 20-годишния консенсус за водене на финансова политика. Той определи процеса на завръщане към фискална консолидация като „труден и сложен“, но добави, че ГЕРБ вече са правили това след идването си на власт 2009 г. и могат да го направят и сега. „Всички намерения да влезем в еврозоната останаха само на хартия. Държавният дълг беше управляван некомпетентно. Ще имаме рекорден дефицит от 11,4 млрд лв., което представлява 6,8% от БВП“, изброи Иванов част от наследството на ПП, с които ГЕРБ ще трябва да се справят.

„Ще предприемем трудния, но правилен за България подход. ГЕРБ смята, че следващите поколения не трябва да се задлъжняват. Ще съсредоточим капацитета си в повишаване на работата на приходните агенции. Без да вдигаме данъците и да променяме данъчната система“, каза Иванов и добави, че се откриват много резерви в раздутите разходи, оставени от ПП.

Основната управленска цел, която си поставят ГЕРБ е възстановяването на баланса и публичните финанси, да се харчи и преразпределя през държавния бюджет толкова, колкото се изкарва. „Две са стратегически цели във финансите. Цел номер едно е да възстановим спазването на Маастрихските критерии и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 г. Цел номер две е повишаване на благосъстоянието на гражданите и държавата. Нашата цел е не по-малко от 110 милиарда евро БВП през 2026 г.“, заяви Иванов.

Десислава Трифонова заяви, бе българският бизнес губи ценова конкурентност. ГЕРБ си поставят за цел да увеличат иновационните предприятия до 40% от всички предприятия към 2026 г. За целта ще се подкрепят стартъп компаниите, като се улеснят правилата за техния старт.

„Ще намалим административната тежест с 50%. Ще изградим нова мрежа от индустриални паркове от ново поколение, това ще се случи с 400 милиона лева подкрепа. Ще въведем мерки в подкрепа за въглеродна неутралност на бизнеса. България отново ще бъда инвестиционна дестинация“, каза Трифонова.

ГЕРБ ще отделят голямо внимание и за синхронизацията на бизнеса с научно-изследователските среди, като за целта се задели бюджет от 450 милиона лева. „Ще подкрепим малките и средните предприятия при въвеждането на дигиталните услуги“, добави тя.

Красимир Вълчев заяви, че ГЕРБ си поставят за задача да увеличат разходите за образованието до 5% от БВП. „Добрите и мотивираните учители и университетски преподаватели са най-важният фактор за качествено образование. Ще поддържаме нивото на заплатите на учителите 125% от средната за страната, а за университетските преподаватели – 150 % от средната за страната“, каза той.

Даниел Митов и Христо Гаджев се спряха на приоритетите във външната политика и отбраната. Митов заяви, че ПП продължава да отсъства от дебата за външната политика, продължават да следват опорките си, че „няма геополитика“. „Нашата цел е силен и единен ЕС, присъединяване на България към Шенген и еврозоната, изпълнение на Френското предложение по отношение на РСМ. НАТО трябва да продължи да бъде гарант на нашата колективна сигурност“, каза той. Митов подчерта, че войната в Украйна ще свърши тогава, когато Киев възстанови контрола си върху своите международно признати граници. Така ще се попречи на други държави да се опитват да променят границите със сила, каквито тенденции има и на други места, включително и от някои играчи в Западните Балкани.

Гаджев подчерта, че НАТО е възможност за технологичен скок към следващото поколение технологии. „Предлагаме още от следващата година бюджета за отбрана да достигне 2%. Инфлацията изяде и модернизацията на армията. Хората в отбраната са най-важното, затова трябва да се увеличат заплатите“, добави той.

Деница Сачева заяви, че центърът на политиката на ГЕРБ в социалната сфера ще бъде повишаване на конкурентоспособността на българите. „Предизвикателствата са свързани както с липсата на работна ръка, така и с липсата на умения“, каза тя.

ГЕРБ предвиждат въвеждането на програма 60 на 40 за 60 хиляди младежи, които след завършване на училище да започнат работа.

„Нашата цел минимална работна заплата 600 евро, средна работна заплата 1400 евро, а пенсията 500 евро. При 110 млрд. евро БВП през 2026 г.“, обобщи Сачева.

Проф. Костадин Ангелов заяви, че целта на ГЕРБ са здрави българи, а не излекувани. „Подобряването на здравето на нацията е най-важна стратегическа цел за нас”, посочи той и добави, че предвиждат нови скринингови и национални програми. Ангелов обясни, че ще положат усилия за провеждане на политиките за детско и майчино здраве. “В момента всички знаем, че няма лекарства за диабетици, държавата стои отстрани като наблюдател”, подчерта проф. Ангелов и добави, че ще бъде приета Национална стратегия за децата и семействата. Той обясни, че ще бъдат изградени 4 многопрофилни детски болници в Пловдив, Бургас и Варна.

Томислав Дончев заяви, че съдебна реформа, която да е в полза на обществото няма как да се случи без ГЕРБ.

Рая Назарян заяви, че идеята за съдебна реформа трябва да бъде разглеждана като съвместна инициатива между експертите и обществото. Тя обясни, че в наказателен процес се предвижда въвеждане на нови принципи, които да се доказали ефективни при други държави, в административно наказателен процес – по-ускорени действия, както и приемане на нова правна уредба.

Радомир Чолаков посочи, че една държава има авторитет, доколкото може да спазва вътрешните си правила и да пази авторитета си. „Всеки ден се убиват хора, мигранти влизат всеки ден, връща се анархията”, каза той и обвини предишните управляващи, че са виновни за това. Чолаков подчерта, че ще бъдат гарантирани сигурността и безопасността на българските граждани. „В страната трябва да има ред, всеки гражданин оттук нататък ще усеща, че зад него стой някой, който го защитава - това е МВР.”, категоричен е той. Чолаков каза, че ще възстановят затворените полицейски участъци, мигрантите ще бъдат връщани обратно, ще бъдат създадени нови полигони за обучение на нови шофьори и ще се работи по превантивна защита на населението от природни бедствия. /БГНЕС