ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Еврозоната е приоритет, както и 3% дефицит

“След проведена среща между екипите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС относно бюджета, ние стигнахме до няколко общи виждания - да се запази балансирана, финансова политика, която да направи така че да няма необходимост от лишаване на разходи, ще поискаме от МФ точни разчети, както и среща с тях, за да може да сформираме по-конкретно политическите решения. Еврозоната ни е приоритет, както и 3% дефицит. Бюджет трябва да бъде внесен от редовно правителство, обединени сме, че не трябва да има увеличение на данъците”. Това каза Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, предаде репортер на БГНЕС.

“Това са параметри, около които сме се обединили, трябва да работим върху проектобюджет внесен от служебния кабинет”, това каза Асен Василев от ПП-ДБ.

Той заяви: „Имаме яснота относно процеса и той трябва да продължи с Министерство на финансите и техните експерти.“ Той подчерта, че е хубаво, че Министерство на финансите ревизира своята прогноза.

„Ние казахме, че БВП ще бъде поне 180 млрд. Новите разчети се правят вече при 184 млрд. БВП, което прави значително по-нормална политика, както ние казахме октомври месец, че трябва да се случи“, уточни Василев.

Докато от ГЕРБ са категорични, че е важно бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, от ПП призовават той да бъде внесен максимално бързо от служебния кабинет на вниманието на народните представители. „За да може да се приеме бюджет в средата на юни, той трябва да бъде внесен следващите 1 – 2 седмици“, обяви Василев и добави, че няма техническо време да бъде внесен бюджет от който и да е друг.

Той съобщи, че работната група е единодушна по няколко теми – без вдигане на данъци, бюджет с 3% дефицит и със социални разходи – индексиране на пенсиите с швейцарското правило и поддържане на учителските заплати на 125% от средната заплата, сектори, които не са получили увеличение, да получат такова. Според Василев много внимателно трябва да се огледат капиталовите разходи за това колко е реалистично тази капиталова програма да бъде изпълнена.

“Това са параметрите на бюджет, който бихме подкрепили, но имаме разлика във виждането, че е най-добре редовно правителство да внесе бюджет. Ние смятаме, че трябва бюджет да бъде внесен от редовно правителство, а ПП-ДБ от служебния- тук е различието между нас”, каза Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС. /БГНЕС