ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП: Маркиране на секторни политики, без решения

ПГ на ГЕРБ-СДС разговаря последователно с три парламентарни групи – ДПС, БСП и ИТН в Народно събрание. Бяха обсъдени политиките по сектори, както и бюджетът, но до решения не се стигна. Предстои най-вероятно лидерска среща, на която да бъде обсъдено кой, как ще действа след връчването на първия мандат на ГЕРБ-СДС, предаде репортер на БГНЕС.


ГЕРБ-СДС започна консултациите с другите партии в НС, освен с коалицията ПП-ДБ, а това беше обявено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че от партията са проявили отговорност – „с 69 депутати да правиш правителство е нечувано, още повече с 64“.

ГЕРБ-СДС-ДПС

„Всички съзнаваме колко тежка е отговорността след пети поредни избори с изключително трудна и геополитическа, и финансова ситуация - отговорността е единственото, което може да сплоти държавниците”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на срещата на ГЕРБ с ДПС.

“Считаме, че отговорността трябва да е споделена, разпределена между всички, така че заедно да вземаме изключително трудните и непопулярни решения за България. Ние неколкократно при участието си в парламентарни избори сме подхождали сериозно при управленската програма, която представяме”, каза още Атанасова.

“Програмата е за 4-годишно управление. Ако не намерим сила да проявим държавническа отговорност, изходът изглежда шести поред предсрочни парламентарни избори. За всички приоритетите ни са Шенген, Еврозоната, стабилни публични финанси, България отново важен евроатлантически партньор. Затова благодаря, че приехте тази покана. Ние държим на всички разговори, вече 10 дни водихме такива с ПП-ДБ, надяваме се и след разговорите с останалите сили, ще осъзнаят отговорността, която трябва да поемем”, подчерта Десислава Атанасова.

От своя страна Йордан Цонев от ДПС каза, че поканата е навременна и пристъпват към нея с цялата им отговорност. „Потърсихме вторите за разговори, те не откликнаха на нашия призив за разговор, така че за нас реализация на правителство с втория мандат е невъзможна. Отговорността за реализация на първия мандат е основна, заяви Йордан Цонев. Осъзнаваме, че отговорността на ГЕРБ е още по-голяма, защото хората искат редовен кабинет и парламента и решаване на кризите. Отговорността е върху всички, но отговорността върху вас е много по-голяма, обърна се Цонев към ГЕРБ-СДС. ДПС пое ясен ангажимент към избирателите по темите да водим политики за спиране на прогресивното обедняване, за ползване на целия ресурс на ЕС, предвиден за България, да направим здравеопазването достъпно, да подобрим качеството на образованието и пазара на труда. Да изпълним съдебна реформа, не на принципа стани да седна, да подкрепим малките земеделци, животновъди и развитие на регионите, с наш приоритет малките общини и населени места, добави Цонев.

След срещата с ДПС, Атанасова заяви, че е имало теми, по които са срещнали съгласие. „Говорихме и по темата сериозна правосъдна реформа, там наш приоритет е заложен в законодателната програма макар и с постигната договореност с ПП-ДБ се подкрепя като част от законодателните инициативи, които ще се осъществят от 49-я парламент и от ДПС. Има теми, по които не сме водили разговор изобщо, такава тема е конструкцията на едно бъдещо управление, това е лидерски разговор и вероятно ще предстои", добави Атанасова.


ГЕРБ-СДС-БСП

“Отчитаме предизвикателствата пред държавата и отговорността, която носим, особено ние като първа политическа сила, да предложим управленска програма. Отчитаме и отговорността пред тежките решения, които предстоят. Трябва да се наложат решения, които да ни върнат във времена на консервативна политика по бюджета, както и трайно да се препотвърждава евроатлантическият път на България”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на срещата им с БСП.

“Вие сте управлявали с всички формации, с които ние през последните седмици и днес започнахме разговори. В този дух предлагам да коментираме най-съществените теми, които да са за поемане на отговорност не само в първия мандат, но и при всеки следващ”, заяви Атанасова. “Съзнаваме, че е дошъл момент, в който отговорността трябва да се споделя и неведнъж сме заявявали, че уважаваме всички избиратели на всички партии и сме готови да разискваме тези секторни политики, за да намираме интереса на българските граждани”, подчерта още тя.

Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ, уточни, че политиката без диалог е безсмислена. “Ние сме в един непрекъснат процес на търсене, вярвам, че първо трябва да започнем разговор по бюджета”, каза още Дончев.

Кристиан Вигенин от БСП заяви, че диалог трябва да има и са били конструктивни в този процес. „Конструирането на този процес обаче не се прави по най-добрия начин”, каза Вигенин.

“За да бъде по-ефективен този процес трябва да има повече яснота какви са очакванията и отговорностите на първата политическа сила. Преди да влезем в детайли какви са нашите партийни и политически приоритети, трябва да тръгнем обратно към това кои са националните приоритети, към които можем да имаме съгласие, трябва да имаме яснота как ГЕРБ си представя срока на действие на едно редовно правителство, защото това има значение как ще бъдат водени разговорите и какви приоритети си поставяме”, заяви още Вигенин.

Вигенин уточни, че третият елемент, който за тях има значение е и как си представят ГЕРБ бъдещия кабинет. “Приоритети за нас са социалните политики, съдебната реформа, както и членството ни в Шенген. За нас финансовата стабилност е важна, но трябва да се намерят необходимите баланси, за да се гарантират нужните социални ангажименти. Ние смятаме, че бюджетен дефицит от 3% не е приемлив, не приемаме тези 6,4% определени от служебния кабинет. Ние смятаме, че може дефицитът да бъде от малко над 4%, обясни още депутатът от БСП.


След срещата с БСП, Атанасова заяви, че позициите им по някои от секторните политики са твърде близки, а по други твърде отдалечени. „При всички положения тези разговори в абсолютен конструктивизъм са много полезни, защото ние сме две от партиите, които са имали много сериозен политически и личен сблъсък помежду си. Хубаво е, че сега намираме възможност да обсъждаме заедно някакви приоритети важни за България. Обсъдихме нашата визия, част от нашата управленска програма, но времето от час и малко е твърде кратко, за да коментираме всичко, но обсъждахме финансова политика и бюджетна такава, социална политика, здравеопазване, коментира Атанасова.

По някои теми нямаме абсолютно никакви противоречия, като например външна политика, с изключение от тяхна страна - помощта за Украйна. Нашата позиция я знаете, демонстрирали сме я многократно с гласувания, добави Атанасова.

"Ако намерим сили и смелост да търсим отговорни решения би могло да се получи с гласуване на дори сериозни и отговорни решения в пленарна зала, когато се наложи да обсъждаме бюджет", добави Атанасова.

"БСП подкрепят Еврозоната. Спорихме по възможностите на дефицита за влизане в Еврозоната, защото условията са инфлация, дефицит и определено законодателство. Те смятат, че ако има политическа воля в Европа може да се направи компромис с това. Те не са против Еврозоната по принцип", категорична е тя.

ГЕРБ-СДС-ИТН

“До този момент провеждахме серия от разговори с другите парламентарни групи като в тези разговори основен акцент е възможни съгласия по секторните политики от нашата управленска програма и визията с останалите партии за възможна подкрепа на тази програма, както и различните идеи за консолидация на общи решения”. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. “Ние държим на бъдещото ни членство в Шенген, Еврозоната, сигурна и предвидима данъчна финансова политика, както и на всички наши идеи за развитие на секторните политики в една очаквана смислена управленска програма за бъдещо правителство. Всички през последните две години се проваляхме в това да намираме консенсус, в 49-то НС ние намираме възможност за диалог и се радваме, че сме осъзнали отговорността си и този диалог го водим”, каза още Атанасова.

Тошко Йорданов от ИТН благодари за поканата и заяви, че от ИТН още преди тези избори заявиха, че ще подхождат конструктивно и практично. Той обяви, че като парламентарна група ще подкрепят всяка добра идея. „Т.е. ако има нещо хубаво и полезно, ще го подкрепим, ако смятаме, че не е добро, не може да очаквате подкрепа за него“, обясни Йорданов.


Той посочи, че ако се получи мнозинство, трябва да има обща управленска програма, а не на някоя от партиите.

„Ваша работа е как подхождате и колко време отделихме на втората политическа сила. Не знам какви разговори и какво съгласие сте постигнали с тях, но сега трябва да подходим в конкретика“, смята Йорданов.

Той отбеляза, че ИТН е дясноориентирана политическа партия и добави, че също носят вина за финансовата криза в държавата, защото бяха в коалиция с Асен Василев.

Йорданов вметна, че бюджетът е изключително важна тема, но за бюджет могат да говорят, ако имат съгласие за правителство. „Ние този вариант го играхме няколко пъти и знаете какъв е резултатът когато няма правителство“, подчерта той.

“Основната функция на парламента е да събере мнозинство и да излъчи правителство. Втората голяма тема е намирането на съгласие по сформирането на бюджет. Ние направихме много детайлен анализ на бюджета предложен от служебния кабинет, все още чакаме информация от тях, но споделяме оценката ви за критичното състояние на публичните финанси”, това каза и Томислав Дончев от ГЕРБ.

“Правителството заедно с парламента трябва да приема тежки решения. Трябва да се търсят резерви, ние имаме рецепта, напълно е възможно да запазим обема на капиталовата програма. Окончателна картина ще имаме когато получим детайли от МФ по капиталовите програми. Основната ни функция е освен да съхраним социалните системи, ние трябва да водим политики по образованието, регионалната политика, комуникациите, инфраструктурата и да се доближим до най-богатите държави в ЕС”, уточни още Дончев. /БГНЕС