ГЕРБ: Радев сее омраза; БСП: Няма да правим кабинет в това НС

Новата пленарна сесия бе открита в новата сграда на Народното събрание, което беше обсадено от хиляди разгневени граждани, предаде репортер на БГНЕС.

Работата на парламента в новата сграда на бившия Партиен дом започна в условията на „Велико народно въстание” – хиляди разгневени граждани обсадиха законодателния орган с искане за оставка на правителството на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев и провеждането на честни избори.

Заседанието беше открито с химните на България и Обединена Европа, след което президентът Румен Радев произнесе слово само пред народните представители от опозицията, защото ГЕРБ напуснаха залата. След като той завърши обръщението си, депутатите от управляващите се завърнаха в залата и думата бе взета от председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

ГЕРБ обвини Радев, че сее омраза

„Предстои ни да извървим процедурата по свикване на Велико Народно събрание, което от позицията на свръх легитимност да очертае пътят на развитие на България“, обърна се тя към законодателите. „Не желаем да насъскваме българи срещу българи“, подчерта Дариткова заради протестите и гражданското недоволство. Според нея никой не може да си присвоя осъществяването на народния суверенитет. Тя отправи и остри критики срещу държавния глава Румен Радев, който подкрепя протестиращите срещу правителството от самото начало.

„Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията на високия си пост, воден от личните си властови амбиции, със стиснат юмрук призова за метеж и бунт. Този, който сее разделение и агресия. Заради който се разнасят бесилки и ковчези, заради който се поругават институциите в страната“, заяви Дариткова. Тя пожела новата сграда на законодателния орган, която е бившия Партиен дом, да бъде символ на положителна промяна, която да издигне българския парламентаризъм на висотата, на която трябва да бъде.

БСП няма да съставя правителство в рамките на този парламент

България се намира в тежка политическа парламентарна институционална и политическа криза, на доверието във властта. Вече два месеца хиляди българи протестират, искат промяна. Дотук се стигна в резултат на десетгодишното корумпирано некомпетентно задкулисно управление на Борисов. Де факто бяха унищожени социалната правота и демократичната държава, сега искате да ги заличите и де юре, обърна се Нинова към управляващите. Готови сте да хвърлите страната в конституционна криза само и само да останете на власт. Политическата криза остава, протестът не спира. Няма политическа формация, която да подкрепя безусловно и 100% тази промяна в конституцията, парламентарната криза остава, добави Нинова.

За нас този парламент е делегитимиран. Има само една задача да осигури машинното гласуване и след това разпускане, каза Нинова. Бъдете активни, но не агресивни, да не допуснем насилие. БСП няма да се възползваме от връчен мандат за съставяне на кабинет в този парламент. Правителството на Борисов търси изход от кризата само за себе си, а ние за България, добави още Нинова.

ДПС поиска оставка на правителството и президента Румен Радев

Оставка на правителството и президента Румен Радев. Съставяне на експертен кабинет, с премиер от най-голямата политическа партия, а вицепремиер – от втората по големина, които да гарантират провеждането на честни избори. За това призова председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

Свидетели сме на разпад на държавността. Трябва да обединим усилия и да спасим държавността и бъдещето на България, смята той. Войната между институции доведе до политическата криза, в която се намираме днес, категоричен бе лидерът на ДПС, според когото днешната криза е несравнима по своята дълбочина с никоя друга от началото на демокрацията. Според ДПС, подкрепяйки протестите президентът Румен Радев е избрал модела на противопоставянето.

ОП ще участват дейно в дебата за нова конституция

„И през този политически сезон заявяваме, че нашата парламентарна група ще бъде най-активната част от българския парламент, за да можем в максимална степен да оправдаем очакванията на българското общество“. Това заяви Борис Ячев в декларация от името на „Обединени патриоти“. „Ще вземем и дейно участие в дебата по проекта на нова Конституция на Република България, със свои идеи и конкретни предложения, които да станат съставна част от общ проект. Проект, който ще бъде разглеждан от бъдещо Велико Народно събрание“, увери той.

Ячев подчерта, че основният ангажимент на депутатите от групата му ще бъде повишаването на доходите, както и увеличаване на минималната пенсия на 300 лева от януари 2021 г. „Всички тези приоритети са цената на оставането на „Обединени патриоти“ в това управление. Цена, която ние плащаме с цялото съзнаване на политическата ни и обществена отговорност“, смята той.

ВОЛЯ: Стига експерименти на гърба на народа

ВОЛЯ е единствената парламентарна група, която не е виновна за това България да е най-бедната държава в ЕС и единствена остана неопетнена в мандата на това Народно събрание. Това заяви в декларация за новия парламентарен сезон заместник-председателят на групата Кръстина Таскова.

„Каквито и високопарни слова да изречем от тази трибуна, фактите си остават същите – българският народ е разделен. Той вече не желае лидери само на думи. На българския народ му трябват действия. Политиците са под напрежение“, смята Таскова, визирайки общественото недоволство и контрапротестите по улиците и площадите.

Според нея едни хора протестират искрено, а други са „добре мотивирани от задкулисието“. „Ние от ВОЛЯ казваме – стига вече експерименти на гърба на българския народ. Време е професионалистите, истинските родолюбци, неопетнени в корупционни схеми, да получат шанса да променят България. За целта е нужно само едно – обединени“, допълни още тя. /БГНЕС