ГЕРБ: Петков е дал цялата ни енергетика на концесия, далаверата "Джемкорп" не е прекратена

Цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка от правителството на Кирил Петков. Меморандумът с „Джемкорп” (Gemcorp) не е прекратен. Подаваме сигнал до ДАНС, МВР и Европейската комисия.

Това съобщиха на пресконференция днес Десислава Трифонова, Делян Добрев и Тома Биков от ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

"Далаверата за 1 милиард долара е потулена и това се доказва от документи", заяви Трифонова, която изнесе данните и продължи: Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и три месеца е крил доклада на ДАНС, а на скрито заседание е взето решение, че договорът ще се прекрати, но той не е прекратен.

Цялото говорене на Кирил Петков, че меморандумът с „Джемкорп” е прекратен, е било само да ни се замажат очите. В Министерство на енергетиката е извършвана дейност по унищожаване на документи с цел прикриване на цялата далавера. Има заплаха за националната сигурност. Ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР, заяви още народният представител.

Делян Добрев съобщи, че ще бъде подаден сигнал към Главна дирекция „Конкуренция” и главна дирекция „Енергетика” на Европейската комисия. Депутатът и бивш министър на енергетиката съобщи, че от има заплаха за националната сигурност. Според него над България все още я има опасността да ни осъдят на арбитража в Париж.

Трифонова допълни, че ще искат създаването на временна парламентарна комисия в 48-ото Народно събрание.

Призоваваме министър-председателя и министъра на енергетиката да оповестят всички документи, с които разполага правителството за аферата „Джемкорп”. Проследяваме и други министри и министерства от кабинета „Петков”. Следващия път ще си поговорим за МОСВ, което е не по-малко затънало в схеми. ПП бързат за избори, защото знаят много добре какво са вършили през последните няколко месеца и знаят, че и ние знаем и искат да прекратят работата на Народното събрание, заяви Тома Биков.

Депутатът е категоричен, че именно заради всички далавери, които са извършени от бившите управляващи, се правят опити да се саботира работата на Народното събрание.

Даниел Митов обясни, че са подходили сериозно и са убедени в това, което говорят, и за да подадат сигнал до ДАНС и до МВР са събрали необходимите материали.

"ПР създадоха от собствените си глави и в главите на своите избиратели, които постоянно подреждат – един свят, който не съществува", каза Даниел Митов, заявявайки, че това е корупция.

По думите му целият раздел 7, т. 4 от договора ангажира България – или договорът остава в сила още 2 години, дори и да бъде прекратен, защото Gemcorp си е запазил правото да го прилага. "Имат възможност още две години или да продължат действието на договора, или да ни пратят на арбитраж", обясни още Митов.

"Тепърва ще разкриваме всяка една далавера и кой доведе тази компания в България", категорична е Десислава Трифонова.

Борисов: Христов да каже дали са верни твърденията за Gemcorp

Аз дори не искам да се включвам в тази разговор. Служебният министър на енергетиката да отговори дали са верни тези твърдения и ако раздел 7, точка 4 са верни, аз не знам по силата на кой закон можеш за подпишеш подобно нещо. Въпросителните са повече отколкото изчезването на Сашко, жив и здрав да е, коментира Борисов от своя страна.

Според Бойко Борисов и в "Продължаваме промяната", и в "Да, България" има много стойностни хора. "Аз съм убеден, че техните хора дори не го знаят и сега ще кажат, че това не е възможно", смята той по отношение на случая.

Борисов прогнозира, че доверието към ПП ще намалява с всеки ден, защото хората тепърва ще разбират какво са правили.

Сагата Gemcorp - от началото до днес

БГНЕС припомня, че сагата започна на 23 март, когато в присъствието на тогавашния министър-председател Кирил Петков, тогавашния министър на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентираше сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Кирил Петков побърза да се похвали, че на подписването на меморандума е присъствало търговското аташе на посолството на САЩ. Оказа се, обаче, че нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското правителство. „Търговското аташе на посолството на САЩ не присъства на подписването на меморандума с правителството". Това се казва в отговор на Американското посолство у нас до бТВ. Става дума за меморандума за 1 млрд. за чиста енергия и алтернативни източници на газ. "Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp, пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърдението за обратното, са в резултат на недоразумение", се казва още в отговора на посолството до телевизията.

За шега или не, точно на 1 април 2022 г. става ясно, че подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби, обявява министър-председателят Кирил Петков.

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти. Разследване на "Файненшъл таймс" свърза фонда с руски олигарси.

„Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, обяви тогава Петков.

Вицепремиерът Асен Василев също обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но стана ясно, че от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

На 20 юли 2022 г. пък ден след като временната парламентарна комисия за Gemcorp поиска изслушване на министър-председателя в оставка Кирил Петков, той обяви, че Министерски съвет е взел решение за прекратяване на меморандума с компанията.

"Днес на МС взехме решение, че Меморандумът с Gemcorp трябва да бъде прекратен от министъра на енергетиката на базата на информацията, която имахме“, каза премиерът в оставка.

Според него още не е еднозначно дали е добре или зле, но „днес взехме това решение, така че тази цялата теза за Gemcorp вече свърши с днешното решение на МС“.

БГНЕС припомня още, че изданието „Файненшъл таймс“ публикува свой анализ за компанията Gemcorp, в който се казва, че милиардер, подкрепян от санкционирания от Кремъл държавен производител на оръжие, е предоставил начална инвестиция на лондонски фонд, който вече разполага с активи за 1,2 млрд. долара.

Gemcorp Capital - базирана в Мейфеър инвестиционна компания, фокусирана върху развиващите се пазари, продължи да осъществява сделки с участието на руски държавни компании, включително неуспешен план за посредничество при продажбата на ваксината срещу Covid-19 „Спутник” V на Гана.

Капиталът, предоставен от Алберт Авдолян на първия фонд на Gemcorp през 2014 г., който инвестиционната група не е оповестила публично, илюстрира сложните и припокриващи се интереси на руските бизнесмени, които инвестират активите си в Лондонското сити.

Основана през 2014 г. от екип, включващ Атанас Бостанджиев, бивш лондонски шеф на руската държавна банка ВТБ Капитал, Gemcorp стартира с 250 млн. долара, предоставени от компания, контролирана по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев, твърдят запознати с инвестицията.

Парите идват от осъществена от Авдолян и Адониев продажба на телекомуникационна компания, подкрепена от "Ростех" - огромен държавен конгломерат в областта на отбраната, чиито танкове, бомби и ракети са използвани за нападение срещу Украйна.

Авдолян, чието участие в Gemcorp приключи през 2020 г. чрез мениджърско изкупуване, продължи да инвестира в големи проекти за природни ресурси в Русия заедно с „Ростех”, който изнася оръжия за над 10 млрд. паунда годишно и дава работа на 2 млн. души. Адониев прекрати участието си в Gemcorp през 2015 г. и няма инвестиции, свързани с „Ростек”.

Авдолян поддържа също така връзки с главния изпълнителен директор на „Ростех” Сергей Чемезов - близък приятел на Владимир Путин. Чемезов е имал общ апартамент с руския президент, докато и двамата са служили в съветския КГБ в Източна Германия.

Чемезов е председател на благотворителната фондация на Авдолян, която работи по проекти в родния регион на шефа на "Ростех" - Иркутск. „Ростех” и Чемезов са подложени на санкции от страна на Запада от 2014 г. насам.

Авдолян и Адониев не са обект на санкции. Управлявайки парите им, Gemcorp не е нарушила никакви закони. Gemcorp заяви, че никакви пари, свързани с Чемезов или „Ростех”, не са били инвестирани в Gemcorp и че не е имала бизнес отношения с Чемезов или „Ростех”.

Авдолян заяви, че като инвеститор в Gemcorp не е имал никакъв контрол или влияние върху нейната дейност и че всички решения са били вземани от Gemcorp като управител на фонда. Той допълни, че неговите дружества винаги са действали в съответствие със санкциите и че той не притежава собственост от името на Чемезов или негови роднини, нито представлява интересите на Чемезов.

"Познавам Сергей Чемезов не като политик, но знам какъв [sic] човек е той. Оценявам и уважавам човешките му качества и богатия му житейски опит", заяви Авдолян. "Той е роден в Иркутска област, където аз и моите родители живяхме дълго време. Семействата ни се познават."

Gemcorp заяви, че Авдолян и Адониев никога не са оказвали влияние върху бизнес дейността му. Фонд мениджърът добави, че е извършил значителна комплексна проверка на Адониев и Авдолян преди инвестицията им.

Адониев заяви, че никога не е имал близки бизнес връзки с Чемезов и определи връзката си с "Ростех" като "кратка и незначителна".

Той заяви, че неговата и на Авдолян телекомуникационна компания е имала "контакти" с Чемезов и "Ростех". "Бяхме подложени на силен натиск от страна на конкурентни руски бизнес магнати, много по-могъщи и влиятелни от нас. Обърнахме се към Чемезов, защото смятахме, че участието на "Ростех" ще ни помогне да се противопоставим на този натиск", каза Адониев.

Адониев допълни, че Чемезов и "Ростех" не са били подложени на санкции в този момент и че и двамата са си сътрудничили с големи западни компании.

Шефът на Gemcorp Бостанджиев говори на първата инвестиционна среща на върха Русия-Африка в Сочи през 2019 г., на която Путин също държа реч и подписа няколко сделки с африкански лидери. Бостанджиев и друг представител на Gemcorp бяха сред малкото на брой представители на западни компании, които говориха в панелите на конференцията.

Gemcorp съобщи, че на конференцията в Сочи са присъствали много международни делегати и няколко нейни африкански клиенти, включително държавни глави.

По време на срещата на върха подкрепяният от държавата Руски център за износ обяви, че ще стартира търговски механизъм, насочен към Африка, на стойност 5 млрд. долара, който ще бъде управляван от Gemcorp и подкрепяните от държавата банки VEB и Сбербанк.

Gemcorp заяви, че инструментът, подписан с руските банки, които понастоящем са под санкции, никога не е бил активиран, тъй като не е достигнал до етап на проектодокументация или подробни преговори.

След напускането на Авдолян, миналата година Бостанджиев написа писмо до министъра на здравеопазването на Гана, в което предложи страната да се снабди с руската ваксина срещу ковид „Спутник” от вече санкционирания Руски фонд за преки инвестиции. По това време Кремъл предприемаше дипломатически стъпки за популяризирането на „Спутник” по света като алтернатива на западните ваксини.

Обсъжданията, свързани с продажбата на ваксини „Спутник V” на Гана, са били по искане на правителството на страната, заяви Gemcorp, и никога не са били завършени. Компанията заяви също, че дейностите ѝ в Русия, които съставляват малка част от цялостния ѝ бизнес, по никакъв начин не са били необичайни или повлияни от инвестициите, които е получила от руски бизнесмени. Министерството на здравеопазването на Гана не отговори веднага на искането за коментар.

Преди мениджърският екип на Gemcorp да изкупи Авдолян през 2020 г., един от фондовете на инвестиционната компания е предоставил заем на дружество, контролирано от Авдолян, за да инвестира в проект за втечнен природен газ в Далечния изток на Русия.

След излизането на Gemcorp от заема през 2021 г. проектът за втечнен природен газ получава финансиране от Новикономбанк - банката на „Ростех”, която междувременно е поставена под международни санкции след нахлуването на Русия в Украйна. /БГНЕС