ГЕРБ: Петър Стоянов е алтернативата на Радев. БСП: ГЕРБ и ДПС са токсични партии

Петър Стоянов е едно от имената, които коалицията ГЕРБ-СДС обсъждат като възможен кандидат за президентските избори на 14-ти ноември. Това заяви пред Нова телевизия тази сутрин депутатът от ПГ на коалицията Тома Биков. Представителят на БСП за България Александър Симов припомни, че към момента левицата е обявила официално началото на процедурата за подкрепа на Румен Радев и Илияна Йотова и не се обсъжда вариант за оттегляне на тази подкрепа.

На снимката: Петър Стоянов

„Името на Петър Стоянов за кандидат за президент се появи вчера след мое участие в БНР. На въпрос какво мисля за него, аз казах какво мисля – това е най-успешният български президент до момента, човек който е извадил страната от ръба на гражданска война. Това казвам и сега”, коментира Биков. И добави: „Преди всички президентски избори след 2001 г. името на Стоянов винаги е част от обсъжданията на десницата. Включително и в момента. Това име се върти в общественото пространство. Нормално е всеки, който е загрижен за това да даде алтернатива на Румен Радев, да обсъжда и кандидатурата на Петър Стоянов”.

На снимката: Тома Биков

„Искаме да излъчим кандидатура за президент, която е алтернатива на Радев. Няма да излъчваме силов човек, който да се саморазправи с нашите опоненти. Искаме да излъчим човек, който от ден първи да проведе разговор с нашите най-големи политически опоненти и да се опитаме да видим дали можем да намерим по някакви важни за България точки. Има няколко варианта за такъв човек”, посочи още Тома Биков.

Към момента в левицата не се обсъжда вариант за оттегляне на подкрепата към Румен Радев, заяви Симов пред телевизията и добави, че според него няма да има голям прилив на хора от БСП към хипотетичен нов политически проект, който на този етап само се предполага, че ще има.

На снимката: Александър Симов

БСП няма да участва в тройна коалиция с ГЕРБ и ДПС, каза още Симов.

„Имаме решение на конгрес, имаме решение на всичките си върховни органи, че с ГЕРБ и ДПС в коалиция няма да влизаме. Не напразно, когато мандатът дойде при нас, изрично казахме, че ще водим разговори с всички, но не и с ГЕРБ и ДПС. Те са стълбовете на модела “Борисов“, срещу който всички негодуват“, заяви той като допълни: „Всички много се борят за вниманието на БСП в момента, наясно съм, че левицата държи ключа към каквото и да е управление, независимо от политическите гърчове. Но управление на ГЕРБ и ДПС ние няма как да подкрепим, те са токсични партии, няма как да утвърдим подобно нещо“, подчерта социалистът. По думите на депутата от левицата БСП търси за разговор партиите, които са декларирали, че искат промяна. /БГНЕС