ГЕРБ: Мерките за бизнеса или са спрени или забавени

Получаваме сигнали, че средства от Плана за възстановяване ще бъдат пренасочени за кредити. Наблюдаваме пълно спиране или забавяне на повечето мерки. Това заявиха на пресконференция в централата на ГЕРБ днес Деница Сачева, Лъчезар Борисов и Александър Ненков, предаде репортер на БГНЕС.

На практика мярката 60/40, която беше гръмко обявена, че продължава, всъщност може да се каже, че с новите условия е почти спряла, защото трудно може да се изпълнят условия от 40% спад на оборота, подчерта Сачева.

По думите ѝ, секторът на туризма и на транспорта, на хотелиерството, на ресторантьорството са останали без мерки 80/20 и то по средата на летния сезон.

Лъчезар Борисов посочи, че икономиката и бизнесът след пандемичната и икономическа криза не е в интензивно отделение, но това не означава, че не трябва да продължи постинтезивното му лечение. Според него колегите им от служебното парвителството ще останат в историята с това, че всички мерки, които били договорени с Европа за безвъзмездно финансиране, вече не са безвъзмездни, не са грантове, а кредити и подпомагане чрез кредити. „Тоест, ние ще лекуваме икономиката, може би само с аспирин в този постинтензивен период“, заяви той.

За Плана за възстновяване бившият икономически министър заяви, че България остана една от малкото държави, която няма внесен план, няма одобрен. „Не можем да го коментираме, защото не сме го видели, но получаваме сигнали, че средствата, които са предивдени в него за бизнеса, 70% от тях отново ще отидат за кредити“, каза той. По думите му няма нови мерки или се забавят такива.

Вчера служебният икономически министър Кирил Петков каза, че в събота се очаква да подпишат с една от компаниите, която се занимава с производството на електромобили и е заявила желание за инвестиции. Александър Ненков подчерта днес, че това са дълги процесии и всяка една компания, уважаваща себе си, много внимателно подготвя своята почва, много внимателно преценява всеки свой риск, за да дойде да инвестира, в която и да било държава.

Лъчезар Борисов уточни, че от началото на тази година при предходното правителство, това преди служебния кабинет, сертифицираните проекти за инвестиции са за 800 млн. лв. и днес има първа компа на един от тези заводи - в Пловдив. “Важното е да подчертаем, че тези инвестиции, за които се говори в момента, тази работа е започнала наистина доста по-отдавна. Специално за завода за електромобили, който идва от Германия, стартираща компания за олекотени купета на автомобилите със специална технология, разговорите се водеха доста по-рано“, каза той.

„Избщо крайно време е служебното правителство да спре да се хвали с нашата работа, а да започне да отчита своята собствена“, обобщи Деница Сачева. /БГНЕС