ГЕРБ и БСП поискаха оставки в МВР, ПП, ДПС и „Възраждане” – не

“Поискахме оставката на вътрешния служебен министър Иван Демерджиев, който носи политическата отговорност и тази на главния секретар на МВР, който носи оперативната отговорност”. Това заяви Даниел Митов от ГЕРБ в парламента по повод загиналия полицай край Елхово, предаде репортер на БГНЕС

“Липсва координация между българското правителство и Република Турция и Гърция очевидно, а това до преди години не можеше да се види. Откакто дойдоха ПП и служебните правителства на Радев, започнаха проблемите с мигрантски натиск и проблемите с охраната на границата”, коментира още Митов. Той уточни, че има и пик в трафика на наркотици, но не е ясно какви мерки се предприемат в тази посока. “Време е да има редовен кабинет, от миналата година говорим, че има проблем с охраната по границите, Бойко Рашков докато беше вътрешен министър се занимаваше с всичко друго, но не и с този проблем”, подчерта още Митов.

Атанас Атанасов пък от ДБ коментира, че проблемите с мигрантския поток се натрупват с годините. “За тази ограда бяха похарчени 200 млн. Тези негативни последици не са вследствие от работата на Демерджиев, те са от времето на ГЕРБ, така че Борисов да не бяга от отговорност”, подчерта още Атанасов.

“Проблемите с мигрантския поток са от времето на ГЕРБ, а сега служебното правителство утежнява този проблем, защото се възвръщат стари практики. От както са на власт служебните кабинети, вече имаме два трагични случая”, заяви Иван Иванов от БСП в отговор на въпрос на БГНЕС.

Иванов уточни, че Демерджиев не се е справил успешно с контрола по границата, с трафика на наркотици, но и с контрола по провеждането на честни и прозрачни избори, тъй като е имало множество изборни измами. “Трагичният случай на границата с Турция уронва името на МВР и Демерджиев трябва да подаде оставка. Ако той не го направи, е редно Президентът да я поиска”, коментира още Иванов.

Трябва да решаваме проблемите, а не да се фокусираме върху един човек, който от няколко месеца е на власт. Трябва да се укрепи наистина оградата по границата, хората трябва да се снабдят с пълна екипировка, със снаряжения, коментира и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

По време на нашето правителство Министерството на отбраната даде до 500 човека да помагат на гранична полиция, в момента трябва да се мисли как да се по-добри охраната по границата, всичко останало са политически говорения, коментира още Петков.

Каква вина има министърът с конкретния случай? Доколкото съм запознат става дума за тежко криминално деяние. Не бъркайте министъра с един друг министър, чиято детска мечта явно беше да бъде милиционер, каза в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Мисля, че са задържани престъпниците, и трябва да се извършат съответните действия от компетентните органи. Министърът на МВР не е полицай, видяхме какво направи един бивш министър с милиционерските си нагласи. Деянието е тежко криминално, затова престъпниците трябва да си носят отговорността. Министърът каква вина има в случая, попита още лидерът на ДПС.

Политическият ми коментар е следния: един служебен кабинет е постоянно в оставка от Указа на президента за назначаването му, докато си тръгнат, те все са си в оставка. Служебният кабинет се назначава за един определен период от време с първа генерална задача да произведе едни честни избори. Всички други дейности са му на втори план. Но това не означава, че министрите в такъв кабинет не са министри. Те си вършат работата. Пропуските на границата, нелегалните мигранти - не знам как са се променили тези картини през последните два месеца, и каква персонална вина носи всеки от министрите. Доколкото наблюдавам аз, картината не е по-различна от последната 1 година, но тенденциите отиват на по-лошо. Най-вероятно има пропуски, но трябва да намерим кой носи конкретната оставка. Убеден съм, че и министрите трябва да подават оставки, но трябва да има конкретни аргументи за това. В конкретния случай малко се прекалява, допълни Карадайъ.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов оставката на Демерджиев няма да реши проблема.

Безспорно е, че на българо-турската граница се случват страшни беззакония. Оградата спира единствено да не преминават диви животни от България в Турция и обратно, каза той.

Костадинов бе категоричен, че неговата формация няма да иска оставката на служебния министър на вътрешните работи заради случая от понеделник, при който български граничен полицай бе убит, но иска разследване на тези, които изградиха този стобор – плет по границата, каза Костадинов и добави: направен от ГЕРБ и техните някогашни патриотични коалиционни партньори. /БГНЕС