Георгиев: Терзиев и екипът му искат да провалят кандидатстването на хиляди домакинства за саниране

Днес Столичният общински съвет ще заседава извънредно по искането на ГЕРБ-СДС, подкрепено с подписите на 33 съветници от всички групи без ПП-ДБ-СС, за да гласуват доклада за санирането на жилищни сгради.


"Това се налага, защото кметът и екипът му искаха да вземем незаконосъобразно решение миналата седмица - без да са се произнесли комисиите към съвета. Това щеше да доведе до отмяна на решението ни в съда и да провали кандидатстването на хиляди домакинства по програмата. Ето пример защо е важно зам.-кметът по правни въпроси да е подготвен юрист", пише във Фейсбук общинският съветник Георги Георгиев.

Преди дни той съобщи, че заместник-кметът по правни въпроси Никола Лютов е без юридическа правоспособност. "И понеже на Терзиев му "било тъжно" защо питам за заместника му по правни въпроси, който НЕ е правоспособен юрист. Да уточним - по повод изказванията на Терзиев вчера пред БНТ: Не е вярно, че Лютов е завършил един от топ университетите в САЩ, кмете. Лъжете. Според сайта на Chicago Kent College of Law (което НЕ е престижния Chicago University, а нещо съвсем различно), та той е на... 99-о място (деветдесет и девето) в класирането от топ 100 правни факултети... Толкова за дипломата на зам.-кмета от топ университет в Щатите. Проблемът не е в лъжите на кмета по темата, нито в това 99-о място, макар че не е никак престижно. Така и не разбрахте за 100 дни, г-н Терзиев, че заместникът Ви по правни въпроси просто НЕ Е УЧИЛ: Конституцията на Република България; Закона за местното самоуправление и местната администрация; Закона за общинската собственост; Закона за обществените поръчки", изброява Георгиев.

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС е категоричен, че от зам.-кметът се очаква да брани правата на общината и гражданите. "Да защитава от набези на тарикати общинската собственост, без да е учил как. Да гарантира закоността на местното самоуправление по закон, който не му е преподаван. Толкова за кадрите на Терзиев".

"На репликата на кмета, че съм имал "афинитет към отличниците, защото съм преподавател", отговарям така: Не, няма афинитет към отличниците, но не понасям връзкарите, които си пробиват път с лакти. И казусът със санирането на жилищни сгради доказа как отличниците спестиха на хиляди софиянци неудобството да кандидатстват два пъти по програмата заради пропуски на градската управа, непознаваща правилата, които трябва да прилага", заключва Георги Георгиев. /БГНЕС