Георгиев към Терзиев: Харченето на публични пари тихомълком няма да стане

Тихо и на тъмно София осъмна с бюджет за почистване за над четвърт милиард лева, коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.


В профила си в социалната мрежа Георгиев коментира оповестената на сайта на Столична община днес план-сметка за чистотата на града за 2024 година, която предвижда почти 20% повече средства от досегашните и само един път повече миене на улици.

"284,8 млн. лв. е предвиденият бюджет за чистота, за който новият екип на кмета Терзиев не намери за редно да даде задължителния брифинг за медиите. Обещанията за публичност и прозрачност в харченето на общинските средства крушираха още в първата задача. Предвиденият бюджет е с 47 млн. лв. повече от този, по който досега се почистваше София и нито дума за това от новоназначения зам.-кмет по екология", пише Георги Георгиев.

Общинският съветник изразя и недоумението от факта, че имената на заместник-кметовете все още не са обявени - нито публично, нито на сайта на СО.

"На заседанието на общинския съвет в понеделник групата на ГЕРБ-СДС настоя зам.-кметът г-жа Бобчева да се качи в залата при съветниците и да представи план-сметката за чистота. Разбира се, това не се случи. Редно ли беше и така ли се прави - не, разбира се. Четири дни по-късно бюджетът за чистота е качен за обществено обсъждане на сайта на общината. Остава въпросът как така се обсъжда нещо, за което никой не знае и никой не говори", пита Георгиев и се обръща към новия кмет на София:

"Г-н Терзиев, бюджетът за чистота на София, който скришом сте качили на страницата на общината, е 285 млн. лв. Огромна сума, дори сравнена с най-голямата сделка, която някога сте правил. Екипът на г-жа Фандъкова остави подготвен проект за план-сметката по чистота, за да може новият екип да се справи в законовите срокове. Бърз преглед на доклада на новия кмет показва – 99,9% съвпадение. Единствената разлика е в миенето на основните булеварди и улици – планът „Фандъкова“ е заложил 14% увеличение на площите, а планът „Терзиев“ – 17%. Похвално е, но харченето на публични пари се нуждае от публични обяснения – тихомълком няма да стане", заявява Георги Георгиев. /БГНЕС