Георги Свиленски: Отиването на избори сега е по-страшно дори от това ГЕРБ да управлява

Третият мандат е най-трудният мандат, най-невъзможният мандат, за това Конституцията дава този мандат да не е ограничен в срок. Това заяви председателят на парламентарната група на БСП за България Георги Свиленски пред БНТ.

Надявам се, че сме убедили не само президента, а и българското общество, че през последната година, когато сме свидетели на поредица от парламентарни избори, когато почти винаги се стигаше до връчването на третия мандат. БСП е партията, която се държеше най-диалогично, най-адекватно, най-смирено, подчертава председателят на ПГ на левицата.

В момента отиването на избори е по-страшно дори от това ГЕРБ да управлява, заяви Свиленски и продължи: Тъй като в момента едни избори оставят държавата без бюджет за 2023 година, оставят държавата без тези 23 законопроекта, които трябва да бъдат променени, за да могат да дойдат милиардите по Плана за възстановяване.

Свиленски допълни, че тези въпроси трябва да бъдат разрешени от работещ парламент и правителство.

Служебното правителство не може да свърши тази работа, то може единствено да организира изборите. От тази гледна точка мисля, че президентът е осъзнал отговорността, пред която е изправен, за да избере най-правилната политическа партия, която да стигне до всички или по-голям брой парламентарни групи в българския парламент.

По отношение на варианта Кирил Петков да продължи да бъде премиер, Свиленски допълни: Всъщност има как да бъде премиер, но БСП няма как да го подкрепя. В тази ситуация той даде крачка назад и отвори възможността за преговори за нов кабинет. В момента, в който се стигне до съгласие, кой да е премиерът веднага ще го предложим на президента, посочи още Свиленски.

Днес стартираме в 10:00 часа разговори с „Продължаваме промяната”, след това ще се уточним с „Има такъв народ” и „Демократична България”, анонсира още Свиленски. /БГНЕС