Георги Свиленски: Очакваме най-големите удари от президента

Очакваме най-големите удари да ги получим от президента. Такива удари нямаше по времето на Борисов и това ни учудва. Иначе напрежение няма как да има, молбата ни е да не се занимава с БСП през следващите два месеца.

Това заяви Георги Свиленски от БСП на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на БГНЕС.

Основният ангажимент на служебния кабинет е да провежда изборите, съветвам ги да видят дали няма проблем с машините, да видят договорите. Вместо да се занимават с това, което им е вменила Конституцията, те се занимават с реваншизъм към един от участниците в изборите, продължи Свиленски.

По думите му, държавата не е в някаква нестабилност, в каквато се опитват от президентската институция да внушават на българското общество.

Свиленски съобщи, че в първия ден след встъпването в длъжност на служебния кабинет е уволнен от НКЖИ заместник-изпълнителен директор на дружеството, който е член на левицата.

Как точно с уволнението на директор на НКЖИ ще възстановяват стабилността в държавата, попита Свиленски.

Тези хора започват с реваншизъм към членове на БСП. Няма да позволим успехите да бъдат неглижирани само и само БСП да бъде използвана и да отиде на изборите с някакво петно, особено от президентството, подчерта Георги Свиленски, добавяйки, че левицата е дала всичко от себе си Румен Радев да влезе на „Дондуков” 2.

Борислав Гуцанов внесе повече разяснения по случая с уволнението в НКЖИ.

Сутринта в 9.30 часа, още в първия работен ден на Министерството на транспорта, е била освободена Гергана Алексова като заместник-генерален директор на НКЖИ. Тя заема заема длъжността повече от 4 години. Считаме, че това е изключително лош сигнал, не искам да употребявам думата реваншизъм или нещо по-силно, но не е нормално подобно нещо да се случва и то в една компания, която е с особен обществен интерес. Става въпрос за огромни средства и трябва да се внимава какво се прави именно в НКЖИ, каза Гуцанов. Той припомни, че коалиционното правителство е отделило много време и работа на транспорта и припомни, че за първи път от години БДЖ е излязло на печалба.

Основното предназначение на служебния кабинет е да осигури честни избори, а не да се започва с уволнения още през първия работен ден, каза и Гуцанов. По думите му Алексова е започнала да разглежда определени сделки, свързани с доставките в НКЖИ и изрази опасения, че това е довело до освобождаването ѝ.

От брифинга на „Позитано” 20 стана ясно, че в петък Националният съвет на БСП ще даде старт на предизборната кампания. По време на заседанието ще се определи коалиционната формула и кандидати за народни представители.

В отговор на въпрос на медия Георги Свиленски заяви, че не може да каже дали се предвиждат наказания срещу членовете на Националния съвет, които станаха министри.

Всеки член на Националния съвет трябва да бъде лидер в тази предизборна кампания. Въпросът е как като членове на МС ще участват така, че БСП да спечели изборите. Как в другото си амплоа те ще осигурят честността, прозрачността на изборите, когато са членове на ръководен орган партия, отвърна Свиленски и продължи: Ако някой мисли, че Корнелия Нинова или някой се събира някъде и решава - това е внушение. Националният съвет решава. Аз искам поне двама министри да ми се включат в кампанията и да раздават листовки. /БГНЕС