Георги Пашкулев: Украинската драма зове за защита на българските интереси

Украинската трагедия, предизвикана от руската агресия, коренно ще промени международните отношения. Старият световен ред, който беше създаден в края на Втората световна война, отива в миналото.

За съжаление, България се оказа неготова към тези тектонически промени. За кризата около Украйна се говори от месеци, но ние така и не успяхме да изработим смислена позиция. Нещо повече дори, когато войната стана факт и бе погазен украинският суверенитет в България на най-високо ниво има фактори, които отказват да признаят това и за които „Украйна е украинска“ няма никакво значение. Въпреки, че това не се поставя под съмнение от света и нашите съюзници.

Изпуснато беше ценно време и сега трябва да действаме мълниеносно, ако искаме България да бъде фактор, с който да се съобразяват в региона.

Въпреки голямото ни забавяне, София ясно трябва да заяви своята евроатлантическа ориентация и да използва благоприятното си географско положение като черноморска държава. Географията не само може да бъде проблем, както е била за България в продължения на столетия, тя може да ни даде и сериозни предимства. И ние трябва да ги реализираме.

Настоящата ситуация дава уникален шанс на България да се превърне в един истински член на евроатлантическата общност и повече никога към нас да не се отнасят с обидното определение Троянски кон. Още повече, че нашите геополитически интереси на Балканите, които са от първостепенно значение за нас, до голяма степен съвпадат с интересите на САЩ и Германия.

Ние можем да бъдем най-ценният и искрен съюзник на Вашингтон и Берлин, но, за голямо съжаление, това остава неизвестно, защото предпочитаме да робуваме на някакви остарели схващания, че можем да балансираме в играта на Великите сили.

Времето на това балансиране обаче приключи /то всъщност никога не е съществувало, освен в главите на някои политици/ и ние трябва да заемем ясна и категорична позиция в името на българския национален интерес, а той наистина съвпада вече повече от 110 години с този на Запада, а не на Изтока.

Русия е играла важна роля в съвременната ни история, но тя проигра България с грешните си решения в навечерието и по време на Балканските войни, които изкопаха ров между нас.

Нашите интереси на Балканите се сблъскват. Ние не можем да приемем подкрепата и въоръжаването с руски оръжия на престъпния режим на сръбския президент Александър Вучич, както и продължаващата руска подкрепа за македонизма и македонисткия проект, която отрови нашите отношения с братята ни край Вардара.

Време е да заемем българска позиция, да престанем да лавираме или да се снишаваме. Тази позиция не ни прави нито предатели на славянството, нито предатели на православието или русофоби. Именно тя ще ни направи уважаван партньор и в очите на САЩ и Германия, и в очите на Русия, защото ще престанем да лъжем Москва.

Нека бъдем достойни българи, да използваме географското си положение като черноморска държава, за да защитим българския и евроатлантическия интерес в региона на Западните Балкани, унищожавайки един път завинаги антибългарския проруски македонистки проект и Сръбския свят на диктатора Вучич, по-малък брат на Руския свят на Владимир Путин. /БГНЕС

-------------

Георги Пашкулев, главен редактор на БГНЕС.