Георги Георгиев: Г-н Терзиев, не сте преписал правилно от спасителя ви в МФ

В разгара на предизборната кампания две от основните политически сили размениха нови обвинения по темата за бюджета на столицата.

Освен кандидатите за кмет на София - Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС и Васил Терзиев от ПП-ДБ и "Спаси София", в спора се намеси Министерство на финансите. Досегашният председател на Столичен общински съвет и настоящ кандидат за общински съветник Георги Георгиев се позова на фактите и тази вечер разпространи подробна информация за парите на София.

"Почитаеми Васил, тъжно е, че трябваше днес, след поредната Ви демонстрация на непознаване на проблемите на София в национален ефир, да Ви спасява министърът на финансите на Републиката. Той впрочем не би трябвало да участва в кампанията за местни избори в София. Или поне няма право, освен ако не е в отпуск. Това да беше само - тури му пепел", започва публикацията си Георги Георгиев.

В четири кратки факта, Георгиев оборва твърденията на Терзиев:

"ФАКТ 1: София и всички останали общини НЕ получиха нито лев допълнително финансиране за градския си транспорт заради КОВИД кризата и кризата с горивата по предложение на кабинета Петков. Такива средства управляващите тогава от ПП просто НЕ заложиха в бюджета за 2022 г. Затова на 15.02.2023 г. народни представители от ГЕРБ-СДС го поискаха с предложения за изменения в проекта на Кабинета Петков - прилагам доказателство 1 - Предложение с вх. номер 47-254-04-44 от 15.02.2022 г. Предложението на депутатите от ГЕРБ НЕ беше прието от парламента.

ФАКТ 2: И при актуализацията на бюджета през юни 2022 г., правителството на вашата партия ПП отново НЕ предложи допълнително финансиране за градския транспорт в общините. Затова беше направен втори опит от депутатите от ГЕРБ-СДС - доказателство 2 - предложение с вх. номер 47-254-04-248 от 23 юни 2022 г.

Така, когато вече ПП нямаше мнозинство в парламента и БЕЗ ПОДКРЕПАТА на ПП, ДБ и БСП, бяха гласувани първите компенсации за общините, в т.ч. и за София от 74 млн. лв. Вашата партия НЕ внесе такова предложение, не ни подкрепи на 13-часовото заседание на бюджетна комисия и после в пленарна зала.

ФАКТ 3: Метрото за Слатина беше включено в Плана за възстановяване от Атанас Пеканов - на 15 октомври 2021 г. - на стр. 47, още е наличен документът на сайта на МС - доказателство 3 - извадка от плана.

Идвайки на власт Вашите ментори и спасители Асен и Кирил, взеха, че ИЗКЛЮЧИХА проекта от Плана - вижте стр. 45 - и той е на сайта на МС - доказателство 4 - извадка от окончателния план.

ФАКТ 3: Столичният електротранспорт НЕ е получил 1,3 млрд. лв. компенсации за цените на ел. енергията, не сте преписали правилно от съобщението на Министерство на финансите".

В заключение Георгиев се обръща към Василев с думите, ако бяхте дошли на дебата за бюджета на София за тази година, щяхте да ги знаете тези неща и му пожелава до дена за размисъл "да се ориентира в обстановката". /БГНЕС