Ген. Попов: Задължително е да има договор през 2021 г. за бойни машини

Задължително е да имаме подписан договор през 2021 г. по проекта на Сухопътни войски за придобиване на бойни машини, без да се допускат компромиси и без да е за сметка на въоръжението, което ще придобием през следващите години за този вид въоръжени сили. Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Комисията по отбрана на Народното събрание Константин Попов.

Бившият началник на отбраната определи отиващата си година като много натоварена за армията и страната.

„С много неизвестни, с една нова, много сериозна ситуация, която има своите измерения в човешки животи, в икономиката, в семейните и обществените взаимоотношения. Имаше много сериозни предизвикателства и пред управляващите, и пред опозицията и пред всеки един от нас. Хубавото в тази ситуация е, че българската армия и въоръжените сили, останаха приоритет. Това е едно мъдро решение на министър-председателя, на правителството и на министерство на отбраната”, каза той.

Генералът посочи, че това е така, защото се подхожда отговорно от страна на управляващото мнозинство, което запази отбраната като приоритет. Ако се спре финансирането, спира модернизацията и грижата за личния състав, което в бъдеще може да ни струва изключително скъпо и като сигурност, и като финансово измерение, и като човешки ресурси. „Голямото усилие, голямата решителност е въпреки атаките, модернизацията на въоръжените ни сили да остане като приоритет. Опозицията пък и не само парламентарната, имаха призиви да се спрат проектите”, обясни ген. Попов.

Председателят на комисията по отбрана припомни няколко ключови събития. „Сключи се така дългоочакваният, работен десетилетия договор за придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб и то с производство в България. Сключи се договор за придобиване на техника на новосформираното Съвместно командване за специалните операции - такова нещо скоро не се е случвало. Прие се проект от правителството за модернизиране на нашите танкове – за първи път се влагат пари в тях, за да може те наистина да са част от системата, която градим като страна-членка на НАТО и целта е да се подготви една бригада, която е придадена към Силите на алианса. Направи се модернизация на Су-25. Макар и с огромни забавяния, с трудности договорът за МиГ-29 работи. Имаме решение на правителството да се отпуснат финансови средства в рамките на 100 млн. за модернизацията на инфраструктурата на Граф Игнатиево, на други летища, за да може да използваме супермодерните, хубави самолети F-16, когато пристигнат“, заяви Попов.

Той подчерта, че за поредна година е взето решение през 2021 г. отново с 10% да се увеличат възнагражденията на военнослужещите. „Ако го сметнете това кумулативно, през всичките 4 години с по 10%, то се приближава към 50%”, каза той.

Ген. Попов отчете, че 2020 г. е била доста ползотворна. „Дали сме постигнали всичко? Очевидно е, че не. Най-вероятно, следващите и тези след тях също няма да го постигнат... Важното е да има желание и воля да се справяш с нещата и да градиш нещо, и да не се поддаваш на популистки призиви за временни решения, които не отговарят на дългосрочните ангажименти, които сме поели”, каза той. Що се отнася до некомплекта военното ведомство, отчита, че има повече желаещи. „Започна да се запълва некомплекта, макар и не така както бихме искали. Не казвам това като оправдание, не съм адвокат на МО, но всички държави, които имат кадрова армия се сблъскват с такъв проблем. Навсякъде по света мотивацията на хората да служат в армията не е чак толкова висока. Хубавото при нас е, че докато през 2016-2017 г. за едно обявено място кандидатстваше един човек, а може би и не за всички места, сега имаме близо двама, за някои длъжности даже по трима кандидати, което е добър показател и добра насока за бъдеща работа”, заяви ген. Попов.

Според него за четирите години управление на това правителство, професията на войника за обществото е по-добре аргументирана и има малко по-висока оценка от хората към това да служиш на Родината и че е достойно да бъдеш военнослужещ в Българската армия. „Най-вероятно ще трябват още доста години, за да има имаме много сериозен наплив от хора и запълване на щата на 100%”, смята той. Ген. Попов призна, че от поетите ангажименти се позабави този с реализацията на проекта за Сухопътните войски за бойни машини. „Това е сложен проект, може да се намери обяснение и в коронакризата. Трябва да имаме предвид, че когато става въпрос за придобиване на техника отговорността се носи, не само от едната страна. Тук има взаимоотношения с други страни, с фирми, изпълнители, подизпълнители, но на мен ми се иска да отчетем малко по-добър резултат и малко повече да напреднем в развитието на този проект”, каза той.

Бившият началник на отбраната подчерта, че е важното да се каже, че проектът ще се реализира. „Това е достоянието на бюджета за догодина, който приехме, че има осигурен финансов ресурс през 2021 г. и за този проект. Аз смятам, че е задължително да имаме подписан договор през 2021 г., без да се допускат компромиси и без да е за сметка на въоръжението, което ще придобием през следващите години за Сухопътни войски”, категоричен е той. Константин Попов припомни, че винаги е подчертавал, че проектите за инвестиционни разходи, които се подготвят са много детайлни и много тежки за изпълнение. „Един проект, който трябва да бъде гласуван в Народното събрание трябва да бъде една политическа рамка, която е осигурена финансово и да се укаже времевата рамка. Не са необходими чак такива подробности в проекта, защото така се свива възможността да бъдеш по-гъвкав при водене на преговорите, да търсиш по-добрите условия, ако възникне нещо ново да може и то да се включи”, посочи той.

Председателят на Комисията по отбрана отчете, че през 2020 г. депутати от нея много активно са участвали в разработването на 5 законопроекта. Провеждан е и блиц-контрол. „Всъщност, ако трябва да бъдем честни, тази година сме приели по-малко законопроекти и изменения в закони в сравнение с минала, но това съвсем не означава, че сме направили нещо лошо. Дори, според мен, много честите промени в законите не са много добър атестат, без това да бъде основният критерий, важното е какво реално постигаш”, заяви той.

Попов подчерта, че депутатите в комисията се разбират много добре, независимо от политическите пристрастия, от политическата принадлежност. „Да, имаме различни позиции, но смятаме, че правим добро за армията”, каза той. /БГНЕС