Гечев: Ще предложа отмяна на националната забрана за внос на украинско зърно

Решението на ЕК е изключителен успех за България, благодаря на редовите експерти, които се занимаваха от министерствата на икономиката и земеделието. Тежки бяха последните 3-4 седмици, но това значи, че България е пълноценен член на ЕС. Също така значи, че ЕС е с вътрешна солидарност между самите държави. Ще предложа отмяна на националната забрана за внос на украинско зърно, тъй като тя се обезсмисля след като има европейска. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев от Пловдив, цитиран от Нова тв.

По думите му следващата седмица ще проведе среща със земеделския министър на Украйна. "Дебатът за коридорите продължава. ЕК отчита проблемите на България. До 5 юни имаме въведена забрана на пет култури", посочи министърът.

Вчера Европейската комисия постигна договореност с България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия за транзита на украински стоки. Той ще бъде възобновен, а срещу това Евросъюзът въвежда извънредни предпазни мерки за защита за четири основни продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Какви са тези мерки за момента не се съобщава. Най-засегнатите страни ще си поделят и помощ в размер на 100 милиона евро. ЕС удължи и с една година коридорите на солидарност за безмитен транзит от Украйна. /БГНЕС