"Газпром" започна да пълни с газ пет хранилища в Европа

"Газпром" започна да пълни подземните газохранилища (ПГХ) в Европа, съобщиха от компанията.

"Газпром" одобри и започна да изпълнява плана си за пълнене с газ на пет европейски подземни хранилища през ноември. Определени са обемите и маршрутите за транспортиране", написа компанията в официалния си канал в Telegram.

По-рано компанията завърши пълненето на съоръженията си за ПГХ в Русия, за да осигури непрекъснато снабдяване на вътрешния пазар през зимата, след което трябваше да започне да увеличава доставките в европейските си съоръжения. Президентът Владимир Путин издаде заповед за това. Очакваше се изпомпването да започне на 8 ноември.

Цените на природния газ в Европа се повишиха рязко през последните месеци. В началото на август фючърсите се търгуваха за 515 щатски долара за хиляда кубически метра, но до края на септември цената им се увеличи повече от два пъти и на 6 октомври достигна историческия връх от 1937 щатски долара. Всичко това увеличава цената на електроенергията за жителите на ЕС.

Експертите смятат, че това се дължи на малкия капацитет за съхранение на континента, ограниченията в доставките от страна на доставчиците и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.

След заповедта на Путин за увеличаване на доставките, цената на газа в Европа започна да спада. Въпреки това котировките все още остават високи. /БГНЕС