Гарванлиев ще представя Северна Македония на Евровизия

Васил Гарванлиев ще представлява РС Македония на песенния конкурс Евровизия. Това реши комисия на Македонското радио и телевизия (МРТ).

Според заключението на комисията, процедурата за избор на участник от Северна Македония в Евровизия е спазена изцяло.

По отношение на промяната на рекламния клип, който предизвика обществена реакция, комисията е на мнение, че произведението на Жанета Вангели, което влиза в два кадъра, е предизвикало асоциация с флага на чужда държава. По-късно спотът беше свален и преработен, което показва, че работната група е реагирала незабавно и е предотвратила по-нататъшно подкопаване на доверието към МРТ.

Във връзка с втория спорен момент, свързан с изказването на Гарванлиев, че има двойно гражданство, работната група подчертава, че става въпрос за част от интервю, дадено преди повече от една година и станало публично достояние едва сега. Според действащите правила на Европейската мрежа за излъчване - EBU, обществената телевизия няма право да дискриминира никого на основание на верска, национална или друга принадлежност и има пълната свобода да определи за свой представител певец, независимо от неговото гражданство. „Практиката показва, че почти на всички конкурси на Евровизия има такива случаи”, се казва в позицията.

Изборът Васил Гарванлиев да бъде представител на Евровизия 2021 е резултат от приемственост в избора на представител в тази престижна проява миналата година, като за целта е бил организиран дебат, в който са участвали композитори, певци, журналисти, автори и т.н. Обществеността е била информирана за всички решения посредством съобщения.

Евентуален отказ от участие в Евровизия би донесъл сериозни финансови и други последствия за МРТ, предупреждават от комисията.

В профила си във Фейсбук Васил Гарванлиев написа: "Ще се видим в Ротердам! Благодаря за любовта, подкрепата и позитивната енергия", с което потвърди, че ще пътувам до Нидерландия, която тази година е домакин на Евровизия.

БГНЕС припомня, че в края на миналата седмица Македонското радио и телевизия съобщи, че вътрешна комисия разглежда участието на страната в Ротердам, като се взимат предвид обществените нагласи.

Членовете на комисията трябваше да ще анализират ситуацията от всички аспекти и да вземат окончателно решение относно участието на Гарванлиев в конкурса.

Скандалът с певеца започна след излъчването на видеото към песента, в което се появиха кадри, наподобяващи българското знаме. Това предизвика лавина от недоброжелателни коментари, след което създателите на клипа официално съобщиха, че той ще бъде монтиран отново.

Малко по-късно бе разпространено интервю на Гарванлиев отпреди година, в което обявява, че има и български паспорт. Това доведе до допълнителна „патриотична и възмутена кампания”, в която певецът бе обвинен в „провокация", "национално предателство", "унижение", "посягане на идентичността" и т.н. В РС Македония се появи и "онлайн петиция" под мотото "СТОП на пробългарската пропаганда в Македония".

През изминалите години РС Македония участва на Евровизия с изпълнители от различна етническа принадлежност като Калиопи /влахкиня/, Тияна Дапчевич /сръбски гражданин/, Адриян Гаджа /албанец/, Есма Реджепова /ромка/, но никога не е имало "патриотична" истерия срещу тях. /БГНЕС