Гардиън: Хватката на хазарта и лицемерието на Висшата лига

Айвън Тоуни е един от най-силните нападатели във Висшата лига през този сезон, а добрите игри за Брентфорд му спечелиха повиквателна за националния отбор на Англия и дебют в квалификациите за Евро 2024 по-рано тази седмица. Той обаче все още очаква да научи какво наказание ще получи, след като се призна за виновен по голяма част от 262 обвинения към него за нарушение на забраната за залагане на футболни мачове. Очаква се санкцията срещу Тоуни да бъде сурова, като правата му може да бъдат спрени за няколко месеца.

Целта на въпросната забрана е да предпази интегритета на футболната игра в Англия, като не позволява на участниците в процеса да залагат, за да не се стига до така нареченото черно тото. Поради това Тоуни трябва да понесе своето наказание, но ръководителите на футбола в Англия нямат моралното право да се правят на възмутени от случилото се, тъй като именно те позволяват от години на хазартната индустрия да налива огромни пари в играта.

Лицемерието на Висшата лига най-ясно бе показано от The Big Step - асоциация, която се бори за премахването на хазартните реклами от футбола. Те публикуваха в Туитър четири снимки на Тоуни в различни етапи от кариерата му – от юноша до днес. На две от тях той получава награди с логото на SkyBet, на другите две играе с екипите на Брентфорд и Нюкасъл, на които са изписани имената на спонсори от хазартната индустрия – Fun88 и Hollywood Bets. "Ако принуждавате млади хора да рекламират пристрастяващи продукти, не се учудвайте, ако започнат да злоупотребяват с тях", е посланието под снимките.

Ако действията на Тоуни са конфликт на интереси, тогава какво е фактът, че букмейкъри и хазартни компании директно притежават футболни клубове. Стоук Сити е собственост на фамилията Коутс чрез тяхната империя Bet365, може би най-популярния букмейкър в света. Президентът на Брайтън Тони Блум е спечелил богатството си в хазартния бизнес.

Връзката между футбола и хазарта не свършва дотук. Както Гардиън разкри миналата година, футболните клубове получават дял от загубените от залози пари на своите фенове от години, чрез тайни договорки с букмейкърите. Почти половината клубове от Висшата лига имат за основен спонсор букмейкърска къща, чието лого е изписано на предната част на фланелките. В Чемпиъншип (второто ниво на английския футбол) процентът е дори по-голям.

След дълго и подробно разглеждане на ситуацията от правителството на Великобритания, се очаква клубовете да постигнат договорка за доброволно прекратяване на тези спонсорски договори. По темата се говори от години, но кога ще има реални действия остава неясно. Въпреки това се очаква електронните табла край терена да продължат да рекламират хазартни продукти.

Хазартната реклама във футбола не спира с надписите на екипите и рекламните пана. Радиоводещите по TalkSport, които предават на живо мачове, дори не чакат пауза за реклами, а сами съобщават периодично коефициенти на живо. В рекламата на този сектор участват известни актьори като Рей Уинстън, както и някои от най-популярните мениджъри в света като Жозе Моуриньо. Тогава може би не е изненада, че редица настоящи и бивши футболисти признаха, че са имали проблем с пристрастяването към хазарта – Уейн Рууни, Пол Мърсън, Андрос Таунзънд, Стивън Коукър, Матю Етерингтън.

„Това е болест. Дали си роден с нея, дали е от природата или постепенно се появява в теб, но това е болест. Ако ми кажете сега, че до края на живота си няма да залагам или пия повече, мога отсега да ви отговоря, че няма да успея. Но всяка сутрин ставам и си казвам: Днес няма да залагам, днес няма да пия. Това е постижимо", сподели бившият английски национал Пол Мърсън пред Скай Спортс.

Футболните власти не показват голям ентусиазъм да отслабят хватката на хазарта върху футбола, но в случая с Тоуни претенциозно осъждат вредните навици на един футболист. Това напомня на онзи епизод от „Казабланка", когато полицаят капитан Рено заявява, че е "шокиран, шокиран да научи, че в това заведение се играе хазарт". В следващия момент едно от крупиетата му подава пачка с банкноти: Вашата печалба, сър.

---------------------------------------------

Роб Дейвис, Гардиън.
Заглавието е на БГНЕС.