Гърция спря близо 10 000 мигранти на границата с Турция

Гърция спря близо 10 000 мигранти, опитващи се да влязат през границата с Турция в последните 24 часа, заяви източник на гръцкото правителство, цитиран от АФП.

"От 06:00 ч. (04:00 централно гринуичко време) в събота сутринта до 06:00 днес сутринта бяха блокирани 9 972 незаконни влизания в района на Еврос", заяви правителствен източник, позовавайки се на североизточния регион по границата с Турция. 73 души са били арестувани, като те са от Афганистан, Пакистан и Сомалия и нямат нищо общо с Идлиб.

Около 2:00 часа сутринта имаше мащабен и организиран опит на голяма група млади мигранти да навлязат незаконно на гръцка територия.

Гръцката полиция и армия и успяха да предотвратят незаконно влизане.

Вчера имаше и инциденти, тъй като тълпи от турската страна хвърляха камъни, сълзотворен газ, дървета и желязо върху гръцката полиция.

От рано тази сутрин министърът на отбраната Никос Панайотопулос и неговият заместник Алкивиадис Стефанис са на гръцко-турската граница.

„В сътрудничество с Червения полумесец плавателни средства се готвят да прехвърлят мигранти до гръцките острови, ако гръцкото правителство не отвори границата“, пише „Катимерини“. /БГНЕС