Ганев: Целта на мъжете е класиране в шестицата на Лигата на нациите

Целта на мъжете е класиране в шестицата на Лигата на нациите. Това заяви президентът на БФ Волейбол Любо Ганев на пресконференция в Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС. Повод за срещата бе наградата за Отбор на месец януари на националния тим по волейбол, който се класира за Европейското първенство, след като спечели безапелационно квалификацията в Израел. На събитието присъстваха още мениджърът на „лъвовете“ Стефан Чолаков и либерото Владислав Иванов.

Националният тим на България по волейбол бе награден за Отбор на месец януари.

Поздравявам отбора и треньорския щаб, това бе първата от двете задачи за българския волейбол, надяваме се на много положителни поводи за радост. Следващият месец ще има Балканиада, на която ще участват младежи под 17 и жени под 16 г., надяваме се тези отбори да се класират от това първенство и да вземат директна квота за Европейското. Имаме доста състезания при жените, Европейска златна лига, домакини сме на финалната четворка юни месец в Русе. Всички мачове от Лигата на нациите ще се играят в „балон“ в рамките на 40 дни. Може само някой от там да излезе, нов да влезе не е възможно, България няма как да кандидатства за домакинство“. „На мъжете им предстои едно тежко състезание, в най-съкратения вариант може да станат 34 дни. Задачата, която е поставена, е оставане в Лигата на нациите. Аз поставих една друга по-мотивирища задача – целта е класиране в шестицата, обещали сме на отбора 50% от приходите за класирането ще бъдат разпределени между играчите и треньорския щаб, и така за всяко по-горно класиране, с десет процента отгоре. Надяваме се момчетата да подходят максимално отговорно и да не забравяме след това имаме две състезания – Европейско за жени 17 август-3 септември в Пловдив и след това ни очаква много голямо предизвикателство – Световно за младежи до 21 г. в новата зала на Левски. Във волейбола винаги си поставяме много високи цели. Много от пропуснатите шансове за класиране са били основно заради контузии, а не заради слабо представяне. Искам раздаване, влагане в тренировъчния процес и борба за всяка топка – резултатите рано или късно ще дойдат. Цялото ни внимание като федерация е да създаваме герои“, започна Ганев. „Искам да благодаря за това признание. Чух се със Силвано Пранди и му казах, че ще участвам в това награждаване. При всички случи за мен това е много позитивно. Тази квалификация беше много трудно състезание, може би това беше най-трудното откъм логистика и организация. Въпреки всичките неща това, което ми направи впечатление, беше поведението на самите отбори, нямаше никакви оплаквания. Ние събрахме отбора на 26 декември, играчите имаха почивка само на 31. За мен беше позитивно, че участвахме в тази квалификация в момент, в който националният отбор преминава през преходен период. Беше полезно за изграждането на чисто спортно-технически разбирателство. Категоричният начин, по който се класирахме, дава надежди за бъдеще. Най-хубавото е, че България продължава да вади големи таланти“.

Президентът на БФ Волейбол Любо Ганев.

Националният отбор до 17 г. има интересни състезатели с потенциал. Трябва да се направи максималното тези хора да се развият, аз вярвам в бъдещето на мъжкия волейбол. Мисля, че всички в отбора са наясно с това – от осем години не сме се класирали за финали на Световна лига. Това трябва да бъде приоритет номер 1 на националния отбор, защото това ще ни донесе много точки за световната ранглиста и приходи. Този формат ще бъде труден, но не виждам и голяма разлика, така че според мен при всички случаи, ако момчетата са здрави, можем да направим пробив в Лигата на нациите – това да даде тласък на това поколение, което има добра сплав от опитни и млади играчи“, коментира Чолаков. „Не беше толкова лесно, колкото изглеждаше, но съм щастлив, че изпълнихме целта си, а именно класиране за Европейското. Не беше лесно за момчетата, но съумяхме в името на една цел да се съберем, да бъдем максимално концентрирани и да играем по възможно най-добрия начин в това време. Отборът е доста променен, има и млади състезатели, които имат своето бъдеще, както и по опитни. Надявам се тази конфигурация да донесе успех в бъдеще. Със сигурност нивото ще е коренно различно, не искам да подценявам отборите на Австрия и Израел, не знам с какви състави ще излязат, но се надявам ние да сме максимално мотивирани. Оттук нататък всичко е в наши ръце“, говори Иванов по отношение на изминалата квалификация и Лигата на нациите. Президентът на БФ Волейбол даде още разяснения относно предстоящите състезания за мъжете и жените. „Четири държави по шест отбора, първите четири продължават за финалите на Европейското за мъже. Само за Лигата на нациите, поради факта, че има много пътувания. Това са 15 отбора, които пътуват постоянно. Европейска златна лига ще бъде с два турнира, на които България ще бъде домакин на единия+финалната четворка. Дава право на победителя да влезе в Лигата на нациите през 2022. Целта на жените е да спечелят турнира в България и едно добро представяне на Европейското първенство – като това е достигане до финалите в Белград. Целта на домакините е да напълнят залата с 20 000 души, знаете че Сърбия е световен и европейски шампион". "В момента е обявен конкурсът. България не може да кандидатства.Потвърдили сме 18 състезатели за Лигата на нациите плюс осем човека треньорски щаб. Лошото е, че не можеш през седмицата някой нов да влиза, всички остават на територията на „балона“. Правят се тестове на няколко дни, изискванията са по един човек в стая. До края на февруари ще стане ясно. Според мен най-големи шансове за мъжете имат Италия, Полша и Русия. Волейболът винаги мисли за спорта. Петък, събота и неделя играят мъжете – има и вариант три дена играят, три дена почиват, това е съкратеният вариант“.

Либерото на националния отбор Владислав Иванов.

На въпрос на БГНЕС относно изолацията в Лигата на нациите и това дали допълнителните парични бонуси ще са мотивация за играчите, Иванов сподели: „Само времето ще покаже, надявам се да покажат най-доброто от себе си. Относно парите, това е един допълнителен стимул, който може да мотивира отбора. Не смятам, че това е основното да играеш за България. Всеки отива с някаква цел, важен е крайният резултат. Дали ще заработиш някой допълнителен лев, това е само бонус. Аз не знаех формата, сега разбрах от г-н Ганев, със сигурност ще бъде нещо странно и ново за нас, но това ще бъде за всички участници. Надявам се да бъдем здрави и да играем по начина, по който треньорът изисква от нас“, завърши либерото на България. /БГНЕС