Галин Стоев: Панаирът не може да продължава, българинът жадува промяна

Нямам обратна връзка с министър-председателя Бойко Борисов по повод на откритото писмо, което беше адресирано до него. Неговият адресат е формален, то беше написано за хората в България. Това заяви режисьорът Галин Стоев.

„Написах го сега, защото ситуация е такава. Писмото изважда наяве нещата, които мислят хилядите българи, които протестират, но и тези, които не протестират. Те искат и жадуват промяна. Моята цел беше да канализирам тази енергия чрез думи. Радвам се, че получих много подкрепа, това беше и целта на писмото“, заяви той в интервю за бТВ.

Според него в момента се ражда едно по-сериозно гражданско общество, което ще донесе позитиви.

Галин Стоев смята, че интелектуалците не трябва да се занимават ежедневния политически дневен ред, а да дадат една по-глобална картина на проблемите. Неговите предпочитания са свързани с лидерите, които многократно са атакували настоящия модел.

„За мен акцията на „Да България“ пред сараите беше великолепен пример за това. Най-внятното говорене в момента е на Христо Иванов. Неговата стратегия за демонтиране на модела е най-последователна“, заяви режисьорът.

Стоев е категоричен, че панаирът, в който продължаваме да битуваме, не може да продължава дълго време. „Недоволството ще ни обедини срещу един модел, който ни задушава. Българинът винаги е имал проблем с това да подкрепи другия. Имаме огромен път за извървяване. Този протест има за цел огромното желание за промяна на парадигмата“, каза режисьорът.

Той смята, че ролята на младите не е задължително да извади ново лице.

„Искането за появата на ново лице ни вкарва в рамка, която свива потенциалните ни опции. Това че нямаме безспорен лидер или политическа сила, която да се противопостави на статуквото, се дължи и на това, че управляващото статукво положи много усилия такива да няма“, заяви той и добави, че тези въпроси ще получат своя отговор на едни предстоящи предсрочни избори.

Галин Стоев подчерта, че в България е обществена тайна, че се крадат бизнеси. Тези случаи са описани от разследващата журналистика. Не е негова работа да дава доказателства за тях, а на главния прокурор да ги разследва.

Режисьорът не се изкушава от политиката.

„Имам работа, която обичам и върша сносно. Политиката не е моята стихия. Артистът трябва да има гражданска позиция и да говори като гражданин. Това беше и моята идея да написа това писмо“, каза той.

Галин Стоев се връща редовно в България през тези 15-20 години, откакто живее и работи в чужбина. „Да, не е лесно да се дава акъл от чужбина. Но ти можеш да огледаш ситуацията около теб и можеш да имаш по-глобален поглед върху нещата. Нямам претенции да давам акъл, констатирам проблемите и правя тяхна дисекция“, каза още той. /БГНЕС