Габриел за мандата: ПП-ДБ ни помолиха за още време, преговорите продължават

ПП-ДБ ни помолиха от още малко време. В следващите 24 часа ще финализираме споразумението, заяви кандидатът за министър-председател Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

На излизане от президентската институция, където Румен Радев връчи на Габриел проучвателния мандат за съставяне на правителство, присъстваха акад. Николай Денков и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"И на президента споделих, че поемам с чувство за отговорност номинацията ми от страна на ГЕРБ-СДС да бъда премиер. Защото казваме, че България има нужда от стабилност, но тя трябва да бъде въз основа на ясни приоритети, публичност, прозрачност, равнопоставеност в управлението, общи приоритети и общо желание да върви страната напред чрез реформи. Точно затова сме дошли заедно, защото бяхме помолени от колегите от ПП-ДБ за още време. Имаме нужда от максимално кратко време - надявам се да сме способни да го покажем в следващите 24 часа, да финализираме преговорите. Още веднъж: Споразумението и МС вървят в пакет. За нас е важно всичко да бъде договорено и много ясно да излезем с позиция, която казва, че сме заедно въз основа на принципите", заяви Мария Габриел.

Ние нямаме различия по отношение на бъдещето на страната - съдебната система, попълването на регулаторите, допълни Габриел. Това, което е важно, е че приоритетите за МС и останалите неща вървят ръка за ръка. Моля ви да ни дадете възможността това нещо да го изговорим в максимално кратък срок - 7 дни е срок, който не приемам, трябва в максимално кратко време да изчистим всичко, добави Габриел.

Ясно е, че в пакет трябва да вървят и Споразумението, и състава на МС. До вчера нямахме яснота ще бъде ли подписано Споразумението или не. Вчера ни казаха, че не, а днес - че ще го подпишем. Нашето разбиране е, че трябва да се подпишат заедно. Това, което видяхме като проект за МС, ние го виждаме за първи път. Този състав за нас е неприемлив, каза Николай Денков.

Преговорите продължават, завърши Габриел.

БГНЕС припомня, че час преди връчването на мандата неофициално бе разпространен списък на министрите, за който са се договорили двете коалиции.

По неофициална информация документът, подписан от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ включва и поименен състав на Министерския съвет.

Според него министерските постове се разпределят по следния начин: Мария Габриел ще бъде премиер и министър на външните работи; Николай Денков - вицепремиер по европейските въпроси; Асен Василев - министър на финансите; Калин Стоянов остава начело на Министерството на вътрешните работи; Андрей Цеков остава министър на регионалното развитие и благоустройството; Деница Сачева поема поста на министър на труда и социалната политика; Христо Гаджев заменя Тодор Тагарев начело на Министерството на отбраната; Атанас Славов остава министър на правосъдието; Красимир Вълчев ще е министър на образованието; Катя Панева - на здравеопазването, Кръстьо Кръстев остава министър на културата; Ивелина Василева поема МОСВ; Кирил Вътев остава на поста си като министър на земеделието и храните; Росен Желязков напуска поста си като председател на НС и става министър на иновациите; Жечо Станков поема българската енергетика; Богдан Богданов остава министър на икономиката и индустрията, Георги Гвоздейков също запазва поста си и остава министър на транспорта и съобщенията; Александър Йоловски също остава начело на министерството на електронно управление; Зарица Динкова остава министър на туризма, а Димитър Илиев - на младежта и спорта. /БГНЕС