Габриел отбеляза Деня на независимостта с българската общност в Ню Йорк

Сърдечно и зареждащо с положителна енергия бе посрещането на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел от представителите на българската общност в Ню Йорк. Поводът бе честване заедно на Деня на Независимостта 22 септември. Срещата се състоя в Генералното консулство на България в Ню Йорк. Десетки българи, постоянно живеещи в града се включиха в събитието, символичен домакин на което бе генералният консул Ангел Ангелов. На него присъстваха и посланик Лъчезара Стоева, постоянен представител в Постоянното представителство на Република България към ООН и Красимира Бешкова, зам.-постоянен представител. В срещата се включи и зам.-министъра на здравеопазването доц. Михаил Околийски.


В началото генералният консул Ангел Ангелов благодари на вицепремиера Габриел за инициативата за организирането на срещата. Вицепремиерът поздрави присъстващите за националния празник. „Този празник трябва да бъде все по-уважаван и отбелязван, той е резултат и от усилията на дипломацията. В днешния свят на конфликти и предизвикателства, нека носим духа на предците ни, защото независимостта означава да се гордеем с историята си и да сме

свободни“, каза Мария Габриел.


Тя заяви, че се радва, че срещата се организира в годината, в която отбелязваме 120 годишнина от установяването на дипломатически отношения със САЩ. Вицепремиерът посочи, че в понеделник, 25 септември, след близо три години, във Вашингтон ще се проведе втората сесия на стратегическия диалог България-САЩ и сподели основните теми, които ще бъдат обсъждани - подкрепата за Украйна, противодействието на дезинформацията, върховенството на закона, задълбочаването на сътрудничеството в икономиката, енергетиката, отбраната, разширяването на двустранните връзки.


Мария Габриел посочи също, че сред приоритетите в работата ѝ като вицепремиер и министър на външните работи е широкото популяризиране на културно -историческото наследство на България и подкрепата на българската култура, иновациите и включването на младите хора във вземането на важните за страната ни решения. „България има потенциал да се превърне в иновационен хъб, сега е моментът за това“, подчерта вицепремиерът.

„Заедно можем да напишем новата българска история на успеха, а за това е важно и включването на хора като вас, които виждате България отвън, но я носите в сърцата си. С обединени усилия, заедно, можем да работим, за да пребъде България“, каза Мария Габриел.

Събитието продължи в неформален формат, като всеки от присъстващите имаше възможност лично да разговаря с вицепремиера и да сподели своите впечатления. /БГНЕС