Габриел обсъди сигурността в Черно море и подкрепата за Украйна на срещата в Толедо

Външният министър на страната ни Мария Габриел се срещна със своите колеги от ЕС на неформалната среща "Гимних" в Толедо, предаде репортер на БГНЕС.


"Проведох конструктивна дискусия с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и министрите на външните работи на ЕС", написа Габриел в своя Фейсбук.


Външният ни министър отправи послание за подкрепата на България и солидарността с Украйна и украинския народ.


Акцент в неформалната среща бяха три основни теми: Стратегическата важност на Черно море и поддържането на сигурността и стабилността в региона; "Формулата за мир" в Украйна, подкрепата на България и важността на дипломатическите ни усилия, както и Съвместната декларация на Г-7 в подкрепа на Украйна и подписването ѝ от България.

Междувременно Габриел проведе отделна среща и с министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок, на която благодари за получената "силна подкрепа от Берлин за присъединяването на България към Шенгенското пространство".

Външните министри на България и Германия обсъдиха европейската перспектива на страните от Западните Балкани, възможностите за продължаване на глобалното ангажиране в подкрепа на Украйна и задълбочаване на двустранното сътрудничество.

Очаквам следващата ни среща по време на Годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Жените външни министри на неформалния форум, сред които Мариел Габриел, Аналена Бербок (Германия), Катрин Колона (Франция), Луминица Одобеску (Румъния) и Таня Файон (Словения), отправиха призив за "повече жени във външната политика, които да дават увереност и на други млади момичета да градят кариера в дипломацията". /БГНЕС