Габриел: Ключовата дума е диалог; ДПС: На България й отива да има жена министър-председател

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел се срещна с ПГ на ДПС и представи приоритетите си, предаде репортер на БГНЕС.


“През изминалите 14 години с немалка част от вас сме работили, съвместно сме отстоявали евроатлантическата визия на България. Днес заставам пред вас с отговорността пред всички избиратели, затова днес ключовата дума е диалог.

В краткосрочен и дългосрочен план може да заявим кое е важното пред България, имаме нужда от работещо правителство. Това заяви Мария Габриел, кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС, предаде репортер на БГНЕС.

“Предизвикателството днес е да изпълним думата диалог в действия. Иска ми се в този диалог да намерим това, което сплотява, обединява, което ни дава сили да вървим напред. На първо място приоритет е кабинет, втората е стабилност на публичните финанси, третият- съдебна реформа с разследване на главния прокурор и разделяне на комисиите на КПКОНПИ на две части, както и конституционна реформа”, каза още Мария Габриел, след което отново уточни, че ще се поиска отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. “Четвърти приоритет е справянето с инфлацията и високите цени. Важна тема е гарантиране на енергийната сигурност, пета е приемането на България в Еврозоната, датата ще зависи от бюджета и параметрите на дефицита, който ще очертаем”, подчерта още Мария Габриел. “След това са мерките по ПВУ, подобряване сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, ясното спазване на ангажиментите ни като членове в НАТО. Осмият приоритет е ускоряване на България, свързано с модернизацията на страната в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор", добави още Габриел. “За нас като българи е важно да продължим да популяризираме културното наследство на България, включително с иновации”, поясни още тя. “Деветият приоритет е регионите и преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда“, каза още Мария Габриел. Десети приоритет е и опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технологии и прецизната медицина. “Това са приоритетите, които днес искахме да споделим с вас, сега ще се радваме да чуем обратната връзка, да намерим темите, по които сме съгласни и как да стигнем до ефективни резултати”, заяви още кандидатът за министър- председател Мария Габриел.


От своя страна Йордан Цонев от ДПС заяви, че на България й отива да има жена министър-председател. "Ние в ДПС имаме принцип, когато има да се свърши важна и отговорна работа, се обръщаме към жените в ДПС", каза Цонев.


Надяваме се и пожелаваме мандата, който ще получите да го завършите успешно и да завършим работата, която българските граждани очакват.

Цонев обясни, че голяма част от приоритетите, които са изложени са приоритети и на ДПС. Той коментира и предложението за освобождаване на Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.

"Смятаме, че има натрупано напрежение в обществото и проблемът трябва да бъде решен. Приветстваме вашата инициатива и я подкрепяме. ДПС е единствената партия, която преди година и 3-4 месеца внесохме проект за промени в конституцията, които предвиждаха много дълбоки реформи. Още тогава казахме, че това е основа за разговори с другите политически сили, имахме обаче огорчението от тези, които говорят за съдебна реформа да не му бъде обърнато внимание, но ето, че времето изведе този наш ход на преден план. Имате нашата пълна подкрепа по тази тема", добави той.

Цонев подчерта, че Габриел е много опитна и смятат, че ще успеят да наваксат забавянията. „И по отношение на различията за ДПС това е философия, върху която е изградена цялата ни политика и целият ни идеологически образ. Различията за нас са богатство и смятаме, че и тук ще намерим общ език. Детайлите предстои да бъдат уточнени", категоричен е той. Зам.-председателят на ПГ на ДПС отново напомни, че най-голямата отговорност в момента е на ГЕРБ-СДС като първа политическа сила и ги поздрави за отговорния подход за избор на Габриел за премиер.

След срещата Цонев заяви, че освен съгласие по приоритет, обществото очаква да бъде съставен редовен парламент, „в обществото има тежка умора от противопоставяне и че политическата криза трябва да бъде решена по този начин - кабинет, работещ парламент и дневният ред на парламента да бъде дневен ред на хората“. "Вече се говори за истински диалог в парламента, нещо за което настояваме отдавна. Потвърдихме, че форматът на кабинета ако такъв има и има подкрепа за него, както и персоналния състав ще бъдат предмет на лидерска среща, която трябва да определи лидерът на парламентарната група, която има мандата", каза още Цонев. /БГНЕС