Габриел и Василев на парламентарен контрол

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, както и министърът на финансите Асен Василев ще участват в редовния петъчен парламентарен контрол, предаде репортер на БГНЕС.


Вицепремиерът ще отговаря на два въпроса, от Костадин Костадинов, лидерът на “Възраждане” относно забавено финансиране на проект за "изграждане на нова спортна зала на гимназия в гр. Тараклия" и "довършване на хранителен блок в теоретичния лицей в с. Твърдица, район Тараклия", и на един въпрос от Иван Ченчев от БСП относно финансирането на Програма “Българска помощ за развитие и хуманитарна помощ”.

Министърът на финансите Асен Василев пък ще отговаря на четири въпроса - относно сигнал за злоупотреби от страна на ръководството на Агенция "Митници", относно финансиране на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие към Министерски съвет, относно работна група за промени в Закона за хазарта и на един въпрос относно конфискуваните автомобили по Наказателния кодекс.

На блиц контрол ще бъде подложен и премиера акад. Николай Денков, който ще отговаря на редица въпроси от отделните парламентарни групи.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пък ще отговаря за приетите условия по бъдещото ни присъединяване към Шенген.

Останалите министри, които ще участват в контрола са министърът на здравеопазването Христо Хинков, който ще отговаря за проблема с разпространението и употребата на райски газ от деца, на втори въпрос относно оборудване на новопридобития от България медицински хеликоптер, както и ще отговаря на въпроси, свързани със сградата на бившия АГ-комплекс на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Министърът на културата Кръстю Кръстев ще отговаря на осем въпроса, част от които свързани с възможностите за финансиране на проекти на читалищата в страната със средства от централния бюджет или с такива от ЕС, както и на въпрос, свързан с бюджета на Културно-информационен център на България в гр. Скопие.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, министърът на земеделието Кирил Вътев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, спортният министър Димитър Илиев и министърът на образованието Галин Цоков също ще бъдат изслушани по време на контрола. /БГНЕС