Габриел: България категорично осъжда действията на "Хамас"

Подкрепата за Украйна е подкрепа за нашата сигурност.

Всички в последните дни следим ситуацията в Израел. България категорично осъжда терористичната организация „Хамас".

Сега трябва да следим хуманитарната ситуация и рисковете в глобален план.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

Габриел отбеляза, че на този етап България не е страната, накъдето би се насочил мигрантски поток от Близкия изток. „В постоянен контакт сме с посолствата в целия регион", подчерта тя.

За Габриел е важно България да продължи да бъде надежден и доверен партньор на нашите съюзници.

По думите ѝ от ден първи на всяка една случваща се криза с министър-председателя акад. Николай Денков имат перфектна комуникация и координация. „Вярвам, че защото имаме този добър диалог и ясна визия, затова се получава и тази координация", посочи тя.

Външният министър добави, че би следила внимателно президентските избори в САЩ и не би бързала с изводите.

Габриел изрази мнение, че бизнесът е активен, той търси активно публичните институции, които трябва да бъдат проактивни, подавайки информация още в самото начало.

„Факт е, че трябва да има комуникационна кампания по отношение на еврото, трябва да успокоим страховете на хората", заяви тя и допълни, че трябва да се направи усилия да се обясни с достъпни думи на гражданите.

Габриел е категорична, че корупцията е явление, което няма място в демократично общество „Корупцията оказва влияние във всеки сектор на икономиката, на репутацията на държавата“, допълни тя.

Вицепремиерът заяви, че борбата с корупцията е борба всеки ден. „Затова беше толкова важно да има законодателни промени. Сега ние трябва да покажем, че антикорупционният закон не е само на хартия“, поясни Габриел и посочи, че сега остава България да покаже последователност и устойчивост, като уточни, че със сигурност това ще е линията, която самата тя би следвала и като премиер.

Според външния министър въпросът, свързан с пречките за България да влезе в Шенген, трябва да бъде зададен на двете държави, които са скептични. „За мен е важно България да продължава много ясно да артикулира своите аргументи. Шенгенското пространство ще функционира по-добре, ако България и Румъния бъдат в него“, категорична е Габриел.

Тя добави, че трябва да бъде чут много повече и гласът на бизнеса. „България има пълна готовност да защита на външната граница на ЕС.

„Мястото на България е в Шенген, не защото го е заслужила, а защото ще донесе много повече полза, но и защита на външната граница“, каза още Габриел. /БГНЕС