Гърция удължава оградата по границата с Турция в опит да спре мигрантите

Гръцкото правителството ще поднови искането за средства от Европейския съюз през 2022 г., за да удължи оградата по границата с Турция. В опит да спре нелегалните мигранти, страната обеща да разшири и мощното видеонаблюдение по границата.

Министър на обществения ред Такис ​​Теодорикакос съобщи, че правителството очаква някои страни, граничещи с ЕС, да продължат да използват миграцията, за да упражняват политически натиск върху държавите-членки. За пример той даде кризата по границата между Беларус и Полша, и други страни-членки на ЕС.

Дясноцентристкото правителство на "Нова демокрация" затяга мерките срещу нелегалната миграция, като наскоро завърши 26-километровото съоръжение по границата с Турция. Така общата дължина на стоманената ограда е 38 километра.

„Вярваме, че сигурността на нашите собствени граници е свързана със сигурността на ЕС“, каза Теодорикакос, добавяйки, че граничните стени и огради обикновено се финансират от националните правителства.

В началото на 2022 г. на граничните съоръжения трябваше да започне работа Контролен център, обработващ данни от камери за дълъг обхват и множество сензори. /БГНЕС