Гълъб Донев: Служебен кабинет няма и не може да има собствена политика по доходите

Служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите, включително и тяхното увеличение, а е длъжно да се съобразява с действащото законодателство.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на парламентарния контрол в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Донев отговаря на питане на Корнелия Нинова от БСП относно политиката по доходите. Лидерът на левицата се обърна към служебния премиер с думите: Не се оправдавайте, че не знаете какво става във вашите министерства, вие отговаряте за цялостната политика на служебния кабинет. Има масовата разправа, масовото уволнения, увеличаване на заплатите на калинките, като отнемате от парите за работниците, каза тя.

От парламентарната трибуна Гълъб Донев заяви, че служебното правителство предлага да се удължи действието на бюджета за 2022 до момента, в който бъде съставено редовно правителство.

Донев отчете, че кабинетът му е отпуснал 20 милиона лева към семейства, които да са извън обсега на подпомогнатите за отоплението през зимата. Допълнително са включени 40 000 лица и семейства. Една дългосрочна политика по доходите трябва да се разработва и изпълнява от редовно правителство. Затова служебното правителство не формира политика по доходите, а изпълнява тази от предходното правителство, каза Гълъб Донев.

Корнелия Нинова отново заяви, че БСП ще внесе предложения между първо и второ четене на удължаването на бюджета.

От трибуната Нинова, обръщайки се към гражданите, изрази недоумение как служебният кабинет не може да се прави дългосрочна политика за увеличаване на доходите през 2023-та, но може да се прави дългосрочна политика до 2030 г. за закупуване на още 8 самолета Ф-16 и 10 "Грипен".

Гълъб Донев подчерта, че още от месец август Министерството на труда и социалната политика разработва варианти за размери на минимална работна заплата, които да предложи за решение на редовен кабинет.

Ако не съставим кабинет, можем до юни месец да оставим хората на студ и глад, предупреди Корнелия Нинова. /БГНЕС