Гълъб Донев: България не прави завой към Русия

Когато интерконекторът с Гърция влезе в експлоатация ние ще имаме още един източник на газ и разбира се ще имаме малко по-добра цена от сегашната. Следващата седмица ще имаме Акт 15.

Това съобщи служебният министър-председател Гълъб Донев пред Нова телевизия. Той бе категоричен, че България не прави завой към Русия.

Премиерът не застана и зад думите на говорителя на кабинета Антон Кутев, който пред друга медия тази сутрин, начерта апокалиптична картина за идващата зима, казвайки, че ще плащаме с човешки животи.

Зимата ще бъде трудна, но полагаме абсолютно всички усилия гражданите и бизнесът да бъдат гарантирани в доставките на газ, горива и други необходими стоки, каза Донев.

В момента нямаме разговор с „Газпромекспорт”, заяви още Гълъб Донев.

Ние сме отправили запитване до "Газпромекспорт" да се възстановят доставките по договора. Няма върнат отговор. България и „Булгаргаз” не е молител. Това са два равноправни търговски партньора, които търсят възможност да възстановят диалога помежду си, заяви служебният премиер.

От наша страна през „Булгаргаз” се търсят срещи и диалог с „Газпромекспорт”, министърът на енергетиката също се опитва да влезе в диалог. Работим за газ за зимата на поносими за бизнеса и гражданите цени. Твърд отказ да не се водят разговори с „Газпромекспорт” нямаме, обясни още Гълъб Донев.

Относно разговорите с „Лукойл”, проведени през седмицата, Донев каза: Действията на българското правителство са много ясни. Работим за това инфлацията да бъде намалена. Цените на горивата са основният източник за инфлацията. Факт е, че от събота бензина в България е под 3 лева. /БГНЕС