Г-7 разработва инструменти за ограничаване икономическото влияние на Пекин

Днес се очаква лидерите от Г-7 да постигнат съгласие по "общ набор от инструменти" за борба с икономическата "принуда" на Пекин и за ограничаване на риска износът на високотехнологични продукти за Китай да подкопае националната им сигурност, предаде АФП.


Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви пред репортери по време на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, че мерките ще бъдат насочени към по-устойчиви вериги за доставки за страните от Г-7, които понастоящем разчитат в голяма степен на Китай в някои сектори.

Споразумението ще включва и "стъпки за защита на чувствителни технологии, като контрол на износа и мерки за изходящи инвестиции", добави той.

Съливан заяви, че предишните различия между Съединените щати и страните от Европейския съюз за това как да се противопоставят на Китай до голяма степен са избледнели.

Общата стратегия ще подчертае необходимостта от защита на западните сили, като същевременно се избягва открита конфронтация с Китай, каза той.

"Лидерите на Г-7 ще излязат днес с изявление относно нашия общ подход, нашия съгласуван подход, когато става въпрос за Китайската народна република", каза той.

Съливан заяви, че "интензивната" дипломация след встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън през януари 2021 г. е довела до "съгласуване" на действията на Г-7 по въпроса.

"Мисля, че през последните две години и половина това доведе до сближаване, което нямахме преди няколко години по ключови въпроси. Но това не е едноизмерна политика. Това е многоизмерна, сложна политика за сложни отношения с една наистина важна страна", каза още Съливан./БГНЕС

Тагове: