Г-7 обеща до края на 2022 г. да спре финансирането на изкопаеми горива в чужбина

Япония се присъедини днес за първи път към останалите членове на Групата на седемте индустриални държави, като обеща до края на годината да прекрати публичното финансиране на проекти за изкопаеми горива в чужбина, за да подпомогне борбата с глобалното затопляне.

Хосода Кеничи (ц) - държавен министър по икономическите въпроси, търговията и промишлеността на Япония

"Ангажираме се да прекратим новата пряка публична подкрепа за международния енергиен сектор на изкопаемите горива без ограничения до края на 2022 г.", заявиха министрите на енергетиката и климата от Г-7 в съвместно изявление след разговорите в Берлин.

Терминът "неограничен" се отнася до проекти, които не използват техники за компенсиране на част от замърсяването, причинено от емисиите на въглероден диоксид.

Прекратяването на субсидиите за международния енергиен сектор, използващ изкопаеми горива, вече беше част от поредица от ангажименти, договорени от около 20 държави на миналогодишната среща на върха за климата COP26 в Глазгоу.

Шест от клуба на богатите държави от Г-7 бяха сред подписалите ги тогава: Великобритания, Канада, Германия, Франция, Италия и Съединените щати, докато Япония се възпротиви.

"Добре е, че Япония - най-големият финансист на изкопаеми горива в света, сега се присъедини към останалите държави от Г-7, поемайки общ ангажимент да прекрати финансирането на изкопаеми горива в чужбина", каза Алдън Майер, старши сътрудник в мозъчния тръст за политика в областта на климата E3G.

Ангажиментът все още позволява някои "ограничени" изключения от финансирането на изкопаеми горива, стига те да са в съответствие с Парижкия пакт от 2015 г. за ограничаване повишаването на глобалната температура. Но Майер заяви, че страните, които желаят да направят това, ще бъдат изправени пред "много тежка бариера за преодоляване".

По време на разговорите си в рамките на Г-7 министрите се ангажираха до голяма степен да прекратят използването на изкопаеми горива в своите електроенергийни сектори до 2035 г., въпреки силното напрежение на енергийния пазар заради нахлуването на Русия в Украйна.

"Освен това се ангажираме да постигнем цел за постигане на преобладаващо декарбонизирани електроенергийни сектори до 2035 г.", заявиха те.

Абсурд

За да постигнат тази цел, държавите-членки обещаха да увеличат "необходимите технологии и политики за прехода към чиста енергия" и да ускорят постепенното премахване на въглищата.

Обещанието беше приветствано от природозащитниците в момент, когато войната в Украйна доведе до покачване на цените на енергията, а западните държави се опитват да се откажат от руския внос.

"В една много трудна геополитическа ситуация страните от Г-7 се обединяват зад идеята за прекратяване на използването на изкопаеми горива до 2035 г. в енергийния сектор. Това е значителен напредък", заяви Дейвид Рифиш от екологичната група Germanwatch.

По време на заключителната пресконференция германският министър на енергетиката Роберт Хабек приветства поетите от страните от Г-7 ангажименти, като заяви, че те са "силен сигнал за по-силна защита на климата".

Наред с обещанието до края на годината да се спре финансирането на проекти за изкопаеми горива в чужбина, Хабек изтъкна споразумението на клуба до 2025 г. да се откаже от всички "неефективни субсидии за изкопаеми горива".

"Това, че възнаграждаваме поведение, което вреди на климата, било чрез преки субсидии, било чрез данъчни облекчения... е абсурдно и този абсурд трябва да бъде прекратен", каза той пред репортери.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ), за да се запази целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5℃, трябва незабавно да се спре финансирането на всички нови проекти за изкопаеми горива.

Организацията Oil Change International е изчислила, че между 2018 и 2020 г. само страните от Г-20 са осигурили финансиране на проекти за добив на нефт, въглища и газ в чужбина в размер на 188 млрд. долара. /БГНЕС, АФП

Берлин / Германия