Г-20: Справедлив достъп до ваксина, многостранна търговия и единен отговор на климатичните промени

Лидерите на Г-20 се ангажират да "не щадят усилия" за осигуряване на равномерно разпространение на ваксините срещу коронавирус в световен мащаб и ще потвърдят подкрепата за натоварените с дългове бедни страни, се казва в проект на комюнике, достъп до което получи АФП.

Лидерите също така изразиха единство в подкрепа на "многостранната" търговия, както и на глобалната борба срещу изменението на климата, но в заключителния документ липсват утвърдени подробности по много от проблемите, доминиращи на виртуалната среща на върха, организирана от Рияд.

Двудневната среща, започнала в събота, идва в момент, в който международните усилия се активизират за широкомащабно разпространение на коронавирусни ваксини след пробив в опитите за създаване и докато лидерите на ЕС и други лидери призовават страните от Г-20 да запълнят недостига на финансиране от 4,5 милиарда долара. „Мобилизирахме ресурси, за да отговорим на непосредствените нужди от финансиране в глобалното здравеопазване, за да подпомогнем научните изследвания, разработката, производството и разпространението на безопасни и ефективни диагностика, терапия и ваксини за Covid-19“, се казва в проектодокумента. „Няма да щадим усилия, за да осигурим техния справедлив достъп за всички хора, в съответствие с ангажиментите на членовете за стимулиране на иновациите.“

В комюникето не се съдържат подробности за начина на финансиране на усилията. Възможно е да има промени във финалната версия на документа, която ще бъде публикувана по-късно днес от саудитските домакини.

В коментар френският президент Еманюел Макрон заяви в събота, че коронавирусната криза е "тест за Г-20", подчертавайки, че "няма да има ефективен отговор на пандемията, ако не е глобален отговор".

Държавите от Г-20 са допринесли с повече от 21 милиарда долара за борбата с пандемията, заразила 56 милиона души в световен мащаб и оставила 1,3 милиона мъртви. Те са инжектирали 11 трилиона долара, за да "защитят" световната икономика, разбита от вируса, съобщиха организаторите на срещата.

Но лидерите на групата се сблъскват с нарастващ натиск да помогнат да се избегнат възможните неизпълнения на кредитите в развиващите се страни. Държавите от Г-20 разшириха инициативата за спиране на обслужването на дълга (DSSI) за развиващите се страни до юни следващата година, но генералният секретар на ООН Антонио Гутериш настоя за удължаване до края на 2021 г. Проектът на комюникето обаче не предлага твърд ангажимент. Финансовите министри от Г-20 ще разгледат препоръката, когато МВФ и Световната банка се срещнат следващата пролет, "ако икономическата и финансовата ситуация изисква" удължаване с още шест месеца, се казва в съобщението.

По отношение на търговията клубът на най-богатите държави в света подчерта, че подкрепата за многостранна система "сега е толкова важна, колкото винаги".

"Стремим се да реализираме целта за свободна, справедлива, приобщаваща, недискриминационна, прозрачна, предвидима и стабилна търговска и инвестиционна среда и да запазим отворени пазарите си", се казва в съобщението.

Преди срещата на върха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че се надява САЩ да заемат по-многостранна позиция при новата администрация на Джо Байдън. Фон дер Лайен добави също, че очаква консенсус и "нов импулс от новата администрация на САЩ" по отношение на изменението на климата и връщане в Парижкото споразумение за климата.

Различия в групата на Г-20 се появиха на миналогодишната среща на върха в японския град Осака, тъй като САЩ поискаха включването на отделен параграф по въпроси като опазването на околната среда. Но под председателството на Саудитска Арабия лидерите на Г-20 засвидетелстваха единна позиция, като проектокомюникето потвърди подкрепата за справяне с "належащите" екологични предизвикателства. /БГНЕС