FT: Конфликтът в Украйна води до криза в доставките на боеприпаси в Европа

Конфликтът в Украйна предизвиква криза във веригата за доставки в Европа, като отбранителните компании се опитват да увеличат производството си, за да попълнят националните запаси и да поддържат доставките за Киев. Това съобщава „Financial Times“, като се позовава на представители на индустрията. На много европейски компании се налага да увеличат работните смени и да наемат повече персонал, отбелязва изданието.

Близо година след навлизането на Русия в Украйна темповете на нарастване на търсенето на боеприпаси и взривни вещества се превърнаха в изпитание за европейските отбранителни комплекси, се посочва в публикацията.

Според Мортен Брандтцег, главен изпълнителен директор на норвежкия производител на боеприпаси и оръжия „Nammo“, Украйна произвежда повече от 5000-6000 артилерийски снаряда на ден. Това е сравнимо с годишните поръчки на малка европейска държава в мирно време. Той отбелязва, че търсенето на някои отбранителни компоненти е толкова голямо, че срокът им за доставка се е увеличил от месеци на години.

Миналия месец „Rheinmetall“, най-големият германски доставчик на отбранителни продукти, обяви, че ще построи нов завод за взривни вещества в Унгария. Произведените там експлозиви ще се използват за артилерийски, танкови и минохвъргачни боеприпаси и др.

Друга британска компания, „BAE Systems“, от месеци води преговори с Министерството на отбраната за увеличаване на производството на редица боеприпаси. Компанията вече е увеличила броя на смените и работниците в заводите си, за да изпълни новия договор с въоръжените сили на Обединеното кралство и да покрие допълнителните обеми, от които се нуждае Украйна. Трите основни фабрики на компанията работят на две до три смени 24 часа в денонощието, пет дни в седмицата.

Мик Орд, главен изпълнителен директор на базираната в Обединеното кралство компания „Chemring“, която доставя експлозиви и горива на изпълнители в областта на отбраната, заяви, че някои клиенти са попитали "дали производството на определени материали може да се увеличи със 100-200%". Значителното увеличаване на производството изисква време и инвестиции в нови заводи, казва той.

Кевин Макнами, директор на британския производител на гилзи „Denroy“, отбелязва, че времето за доставка на някои материали е много дълго - понякога може да отнеме шест месеца. /БГНЕС